Během adventu děti častěji ohrožují rizika internetu

5. prosince 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

V období adventu se děti dostávají do zvýšeného rizika ohrožení na internetu. Hrozbu pro ně představují ostatní uživatelé i obsah. Zhruba pětina teenagerů je ochotná sdílet své intimní fotografie či videa za peníze. Často se tak stávají třeba oběťmi vydírání. Na konferenci Bezpečnost dětí online v CEVRO Institutu to ve středu řekl expert sdružení CZ.NIC pro internetovou bezpečnost Martin Kožíšek.

Podle Kožíška děti o adventu tráví na internetu více času než jindy, a to i kvůli výběru vánočních dárků. Podobně aktivní jsou na internetu ještě o letních prázdninách, kdy mají obecně víc volného času než ve školním roce. Při výběru dárků pod stromeček ale navíc řeší, kde vzít peníze na jejich nákup. Většinou spoléhají na kapesné od svých blízkých a na výdělek z brigád, někteří ale podle Kožíška uvažují i o tom, že by si mohli přivydělat intimními fotografiemi či videi na internetu.

Kožíšek uvedl, že tato zjištění potvrzují opakované průzkumy, které se uskutečnily v letech 2013, 2015 a letos. Na jaře na otázky odpovídalo zhruba 16 tisíc dětí ve věku 13 až 18 let. Kolem 21 procent z nich uvedlo, že je za peníze ochotno uvažovat o poskytnutí intimních materiálů někomu cizímu. Tento podíl se podle experta v průběhu posledních let moc nemění.

Zatímco dívky jsou podle Kožíška ochotnější přistoupit i na osobní setkání a sex, chlapci slyší častěji na nabídku peněz za intimní fotky nebo videa. Sex chlapci zvažují při nabídce 2700 korun. Většinou jde podle odborníka o nabídku sexu od mužů. “Částka kolem 3000 korun byla hranicí, kdy by na to přistoupili i heterosexuální jedinci,” řekl. U dívek je situace jiná. Nabídka za sex se pohybuje kolem 750 korun, přičemž v Praze je ještě nižší, a to zřejmě kvůli většímu množství děvčat, které podobné služby na internetu poskytují, vysvětlil odborník.

Větší ohrožení chlapců je podle Kožíška dáno mimo jiné tím, že část z nich nabízí své snímky a videa na internetu sama aktivně. Jsou schopni poslat svoji intimní fotografii při seznamování na sociálních sítích jako první a z toho důvodu se častěji dostávají do situace, že je může někdo vydírat, řekl. Navíc je podle něj daleko častěji než dívky oslovují lidé pod falešnými profily.

U dívek je to naopak: tam ony si posílání intimních materiálů většinou dost rozmýšlí a když už ho posílají, tak je to například v nějakém partnerském vztahu,” doplnil Kožíšek.

V případě, že se děti dostanou do potíží, obrací se podle něj nejčastěji na anonymní poradny. Rodičům se svěří asi čtyři procenta dětí, které se stanou například oběťmi vydírání kvůli sdílení svých intimních fotografií. Podle Kožíška se většinou bojí trestu, přičemž většina rodičů ani neví, jak takovou situaci řešit. Důležitější je podle něj nyní role škol a učitelů, z nichž řada už absolvovala různá školení, a měla by tedy vědět, co má dělat.

Na děti a jejich rodiče se zaměří nový projekt, který sdružení CZ.NIC chystá na příští rok. Podle Kožíška naváže na předchozí projekt Seznam se bezpečně a nabídne kromě různých vzdělávacích materiálů také filmové spoty nebo divadelní inscenaci.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme