Zeman kritizoval opozici, Kalouska označil za šaška. Doma ušité roušky podle něj tvoří jen tisícinu

5. dubna 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezident Miloš Zeman opět kritizoval opoziční politiky v souvislosti s jejich vyjádřeními ohledně vládních opatření k šíření nového typu koronaviru. Například Miroslava Kalouska prezident v neděli v pořadu S prezidentem v Lánech na serveru deníku Blesk označil za "počmáraného šaška". Naopak ocenil činnost vlády a jmenovitě bránil před kritikou ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Prezident zmínil čtyři kritiky vlády, které označil mimo jiné za “bahno” a “hlupáky”. Šlo o senátora Pavla Fišera, Zbyňka Stanjuru (ODS), novináře Luboše Palatu a Kalouska, který podle něj svým nedávným výrokem o tom, že má pouze tři revolvery, “vyzval k ozbrojeném odporu proti vládě”.

Schillerová je skvělá ministryně

V souvislosti se Stanjurou, který vyzval k rezignaci Schillerovou, se Zeman ministryně zastal. “Ministryně Schillerová je skvělá ministryně financí a není žádný důvod k jejímu odvolávání,” řekl. Dodal, že opozice by se v krizové situace měla chovat umírněně a zdržet se jinak obvyklých výpadů. Vedení státu podle něj dělá dobrou práci. “Chtěl bych velmi ocenit činnost vlády a podpořit vládu, protože si myslím, že si to zaslouží,” uvedl prezident.

Na dotaz ohledně nedostatku ochranných pomůcek, které zpočátku stát nebyl schopen zajistit, uvedl, že je třeba brát v potaz výjimečnost situace. “Uvědomte si, že toto je bezprecedentní situace, kterou nikdo, dokonce ani my prognostici, neočekával,” řekl. Stát nakonec podle něj i díky čínským dodávkám pomůcky zajistil. Na častou kritiku, že Češi si musí roušky šít sami, prezident uvedl, že doma ušité ústenky tvoří jednu tisícinu celkového počtu.

EU podle Zemana v epidemii selhala

Evropská unie v epidemii nového typu koronaviru selhala, protože předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová se vyslovila proti uzavírání hranic. Prezident Miloš Zeman to v neděli řekl v rozhovoru pro deník Blesk. Otevření hranic by podle prezidenta znamenalo “výbuch epidemie”.

Zeman uvedl, že je rád, že česká vláda hranice uzavřela. “Kdyby se hranice otevřely, tak to znamená výbuch epidemie nesrovnatelně větší, než když jsou uzavřené,” řekl.

V rozhovoru pro agenturu DPA koncem března von der Leyenová řekla, že uzavírání hranic jednotlivými členskými státy koronavirus nezastavilo, naopak uškodilo mnoha firmám a přerušilo dodavatelské řetězce v Evropě. Pouze vnitřní trh unii přinesl takový blahobyt a sílu, uvedla.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme