Hokejové legendy si připomněly Nagano. Nechyběl ani Jágr!

5. února 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Členové zlatého týmu hokejistů z olympijských her 1998 v Naganu se podepisovali 5. února 2018 v Síni slávy českého hokeje v Praze svým příznivcům při příležitosti dvacátého výročí historického triumfu. Mezi sedmnáctkou tehdejších reprezentantů nechyběl ani jediný aktivní hráč Jaromír Jágr (vpravo).

Členové zlatého týmu hokejistů z olympijských her 1998 v Naganu si v ponděllí při slavnostním setkání v Síni slávy českého hokeje v Galerii Harfa v Praze připomněli dvacáté výročí historického triumfu. Mezi sedmnáctkou tehdejších reprezentantů nechyběl ani jediný aktivní hráč Jaromír Jágr.

“Člověk si na to vzpomene, protože se o tom hodně mluví. Nazývá se to Turnaj století, poprvé po dlouhé době se sešli profesionálové během sezony a na olympiádě. Nejlepší proti nejlepším. Nikdo nás nepasoval na medaili a nám se to povedlo,” řekl novinářům Jágr, který sice nestihl úvodní ceremoniál, ale setkání si nenechal ujít a stejně jako ostatní potěšil dlouhé řady fanoušků autogramy.

Hrdinové z Nagana také položili květiny u hrobu hlavního trenéra úspěšného mužstva Ivana Hlinky na pražských Olšanských hřbitovech. V Síni slávy po přípitku s prezidentem Českého svazu ledního hokeje Tomášem Králem dostali na památku zlaté mince s Hlinkovým portrétem.

Sami také předali skleněného lva pro štěstí kouči Josefu Jandačovi a útočníkovi Janu Kovářovi, kteří v příštích dnech vyrazí bojovat o úspěch pod pěti kruhy v Pchjongčchangu. “Vidět tady ty záběry je obrovsky zavazující a věřím, že dosáhneme na úspěch,” řekl Jandač.

Strůjci největšího úspěchu v dějinách českého hokeje se sešli naposledy v roce 2013 při 15. výročí na slavnostní vernisáži fotografií ve Veletržním paláci. Tehdy se zúčastnilo rovněž sedmnáct z třiadvaceti hráčů i velká část realizačního týmu.

“Člověk cítí nostalgii. Tady to běží trošku víc, u nás to člověk nevidí vůbec. Je to přeci jen dvacet let, takže ten odstup je větší, ale zavzpomínám si rád,” řekl bývalý útočník Robert Lang, který žije v Kalifornii.

Další bývalý forvard Martin Straka si také vybavil obrovskou podporu fanoušků. “V olympijské vesnici už z nás byli nešťastní, že jsme jim tak zahltili faxy. Začali jsme tím žít a byl to úžasný pocit. Když jsme letěli domů, tak jsme ani nevěděli, co nás čeká. Bylo to jako v pohádce. Vystoupili jsme na letišti a viděli jsme ten dav lidí, tak to měl člověk husí kůži,” prohlásil současný majitel, generální manažer i trenér Plzně.

Jubileum si nechali ujít také brankáři Dominik Hašek a Milan Hnilička, obránci František Kučera, Libor Procházka, Jiří Šlégr, Richard Šmehlík, Jaroslav Špaček a útočníci Josef Beránek, Jiří Dopita, David Moravec, Pavel Patera, Martin Procházka, Robert Reichel a Martin Ručinský.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme