Na nákup může jedna osoba z rodiny. Noste roušku, nikdo se vám smát nebude, vzkazuje Češka žijící v italském Bergamu

18. března 2020·Zprávy·Karolína Stránská

Ilustrační foto

Epicentrum pandemie koronaviru se podle WHO přesunulo do Evropy. Nejvíce nakažených zatím hlásí Itálie, nejvážnější situace je i nadále v regionu Lombardie. Podařilo se nám zkontaktovat Markétu, která žije v italském Bergamu se svým přítelem a dcerkou. Jak italská vláda zvládá situaci? Co je na karanténě nejvíc omezující? A sleduje situaci v Čechách?

Jaká je teď situace v Bergamu?

Situace v Bergamu jako epicentru epidemie je dost vážná. Nemocnice jsou přeplněné, chybí lůžka. Momentálně se připravují náhradní způsoby vytvoření více míst a to na výstavišti jak v Bergamu tak v Miláně. Rozšíří se tak počet volných míst o asi 1000. Zdravotníci pomocí médií a sociálních sítí volají o pomoc a prosí, ať lidé respektuji nařízenou karanténu a zůstávají doma. Už jsou unavení, sil ubývá. A nejen sil, ale i ochranného materiálu jako jsou roušky, respirátory.

Jaká vládní opatření byla zatím v Itálii zavedena?

Vláda rozhodla o pozastavení všech obchodních aktivit a služeb. Bary, restaurace, posilovny, parky, zkrátka všude tam, kde se na jednom místě shlukuje více lidí. Nařízení zní jasně, zůstaňte doma! Pravidla jsou denně opakovaná v médiích: umývej si ruce, nepodávej ruku na pozdrav, neshlukuj se. Navrhují se nové zákony, připravuje se finanční podpora pracujícím, rodinám, firmám, OSVČ.

Jak vážné to teď podle tebe v Itálii skutečně je?

Je to tak vážné, že celá Itálie je v povinné karanténě již druhý týden. Všichni doufají, že na konci tohoto týdne se uvidí, jestli toto opatření k něčemu vede. Jinak jsou otevřeny pouze obchody s potravinami a lékárny, které jsou dostatečně zásobovány. Vycházet je ale možné jen na osobní prohlášení. Probíhají totiž kontroly. Policie a vojáci vše hlídají. 

Postihl koronavirus i tvou rodinu v Itálii?

Mou rodinu naštěstí nijak více nepostihl. Můj přítel prodělal chřipku, naštěstí se opravdu jednalo jen o nachlazení bez větších příznaků a horečky. Praktičtí lékaři informují občany, že dalším z příznaků, a o tom se vůbec nemluví, může být ztráta čichu a chutí. Trvá to asi tři týdny a pak se vše vrátí do normálu. Tím jsem si prošla já. Zdůrazňuji, že se jedná o příznaky lehčího rázu. Nemá smysl vyvolávat paniku.

Sleduješ, jak se vyvíjí situace v Česku? Jsi v kontaktu s rodinou?

Jelikož mám zbytek rodiny v ČR, tak situaci určitě sleduji. Myslím si, že by se mělo přestat nadávat a pohrdat Itálií, která není absolutně viníkem přenosu. Určitě se nic nepodcenilo. Podceňuje se v ostatních zemích Evropské unie, kde ještě nadále vesele pobíhají lidé bez roušek a rozšiřují tak nákazu. Jediný možný způsob, jak tento virus porazit, je poučit se od zemí, kde už, zdá se, virus ustupuje. Proto Itálie povolala mediky z Číny z první linie, kteří svou zkušenost předávají dál. V ČR jsou informace podávány povrchně a určitě se zatajují čísla. Vždyť jen před pár dny byl teprve horkou jehlou spíchnut krizový štáb. Pokud chceme tento virus porazit, pak by celá EU měla přijmout stejná pravidla po italském vzoru.

Internetem se šíří virální videa Italů zpívajících na balkónech. Panuje tam optimistická atmosféra?

Já bych to optimistickou náladou nenazývala. Spíš tady jde o víru v to, že nastavenou karanténou a respektováním pravidel se situace zlepší, a že tohle všechno k něčemu vede. V oknech visí transparenty s duhou a nápisem “tutto andrà bene” – “všechno bude dobré”

Je možné se nechat testovat?

Nařízení zní jasně, pokud máš příznaky chřipky, zůstaň doma. Už jen proto, že materiálu ubývá. Tím pádem se v médiích stále více opakuje “Respektuj pravidla”. Byla zřízena i nouzová linka, na které můžete své symptomy konzultovat a na které vám poradí, co dělat.

Jakou největší překážku karanténa představuje?

Za největší překážku považuji fakt, že se se svou tříměsíční dcerou nemohu volně pohybovat a chodit na procházky. V této situaci opravdu člověk pochopí význam slova “svoboda”.

Jak vypadá běžný život v ulicích?

Na nákup může jen jedna osoba z rodiny. Před supermarkety se stojí nekonečné fronty. Jinak úřady fungují i “na dálku” elektronicky. Vše, co potřebujete vyřídit, se dá vyřídit přes email či telefonicky.

Co bys vzkázala do Čech?

Zůstaňte doma co nejvíce je to možné. Dbejte na hygienu, neshlukujte se, berte tuto situaci opravdu vážně a nebuďte sobci. Noste roušku, nikdo se vám smát nebude. Rouškou chráníte své blízké a okolí, i když vy žádné symptomy nevykazujete. Musíme teď táhnout všichni za jeden provaz, abychom tuhle hrůzu porazili.

Zprávy - další články

Doporučujeme