Zákaz vycházení navrhne Prymula vládě v případě, že bude přes 10 tisíc nakažených

22. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Roman Prymula (Foto: ČTK)

Zákaz vycházení kvůli šíření koronaviru není podle předsedy Ústředního krizového štábu Romana Prymuly zatím na místě, pokud budou lidé dodržovat již přijatá opatření. Vládě by takové nařízení navrhl v případě, že počet nakažených přesáhne hranici 10.000. Momentálně je v Česku 1047 potvrzených případů onemocnění COVID-19.

“Navrhnul bych ho (zákaz vycházení) vládě, pokud by bylo nakažených přes 10.000 lidí,” uvedl Prymula v nedělním pořadu Partie televize Prima. Přísná karanténní opatření by se podle něj mohla začít rozvolňovat zřejmě od poloviny dubna, protože ekonomiku velmi dusí. Na hranicích budou opatření podle všeho trvat mnohem déle.

Kvůli nemoci je v České republice nouzový stav. Od pondělí platí v Česku zákaz volného pohybu lidí, který se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení. Vláda apeluje na lidi, že pokud budou tyto restrikce dodržovat, další zpřísnění nebude třeba a šíření epidemie se podaří zvládnout.

Podle ministra Vojtěcha Adama (ANO) se budou opatření rušit opačně, než byla zaváděna. Poslední zavedená budou rušena jako první. Jako jedno z posledních chce ministerstvo rušit uzavření škol. Podle ministra to bude zřejmě na přelomu května a června. Prymula uvedl, že by bylo zřejmě možné nějak uspořádat maturitní zkoušky, v úvahu podle něj připadá také zkrácení dvouměsíčních letních prázdnin.

Roušky bude podle Prymuly potřeba nosit do doby, než budou přibývat jen desítky případů denně. Doporučuje ty látkové. Pokud by lidé používali jednorázové, bylo by jich potřeba 300 milionů měsíčně, což současné zásobování neumožňuje.

Zprávy - další články

Doporučujeme