Vyhledávání
Jarní polévka vám dodá energii!
Polévka je grunt, říkaly naše babičky. A že jich je! Vývárky, gulášovky, prdelačky... Ale protože je jaro, budeme se držet polévek jarních. Máme pro vás tři recepty, které si vás určitě získají!Jarní polévka s listím
Mladé jarní rostlinky – jahodové a pampeliškové listy, mladé kopřivy, zelená petrželka, šťovík aj. se opláchnou ve vodě, přidají se 2 pórky a vše se jemně useká. Podusí se na kousku tuku, přidá se lžíce mouky a světlá jíška se zalije slanou vodou. Dobře se vše ovaří a podle potřeby přisolí. Do polévky se zavařují ovesné vločky nebo se do ní rozkvedlá žloutek.
Jarní polévka s řapíkatým celerem
Potřebujeme:
- 4 lučiny
- 150 g řapíkatého celeru
- 2 brambory
- 1 mrkev
- jarní bylinky
- provensálské koření
- 1 vejce
- Sůl
- 1l vody
Nakrájené brambory dáme vařit do vody spolu s kousky celeru a mrkve. Osolíme, přidáme provensálské koření a vaříme, dokud není zelenina měkká. Lučinu rozmícháme s vývarem a vejcem, přidáme nasekané jarní bylinky a vmícháme do polévky.
Jarní polévka s pažitkou
Potřebujeme:
- 500 g brambor
- 2 svazečky pažitky
- sůl, pepř
- 2 vejce
- 250 ml smetany ke šlehání
Brambory opereme, oloupeme a podle velikosti je buď půlíme anebo rozkrájíme na čtvrtky, jež by měly být pokud možno stejně veliké. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Pažitku opláchneme, protřepeme a jemně ji nakrájíme. Vejce uvaříme naměkko, opláchneme je studenou vodou a oloupeme. Uvařené brambory scedíme, vodu, v níž se vařily, slijeme do hrnce. Brambory prolisujeme, přimícháme k nim smetanu a tolik vývaru z brambor, aby vznikla krémovitá polévka. Přivedeme ji k varu, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Polévku rozdělíme do talířů, na jejichž dno jsme nasypali pažitku. Do polévky vložíme po dvou půlkách vařených vajec.