Jarní polévka vám dodá energii!

19. května 2011·Večer·Redakce
Polévka je grunt, říkaly naše babičky. A že jich je! Vývárky, gulášovky, prdelačky... Ale protože je jaro, budeme se držet polévek jarních. Máme pro vás tři recepty, které si vás určitě získají!

Jarní polévka s listím

Mladé jarní rostlinky – jahodové a pampeliškové listy, mladé kopřivy, zelená petrželka, šťovík aj. se opláchnou ve vodě, přidají se 2 pórky a vše se jemně useká. Podusí se na kousku tuku, přidá se lžíce mouky a světlá jíška se zalije slanou vodou. Dobře se vše ovaří a podle potřeby přisolí. Do polévky se zavařují ovesné vločky nebo se do ní rozkvedlá žloutek.

 

Jarní polévka s řapíkatým celerem

Potřebujeme:

  • 4 lučiny
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • jarní bylinky
  • provensálské koření
  • 1 vejce
  • Sůl
  • 1l vody

Nakrájené brambory dáme vařit do vody spolu s kousky celeru a mrkve. Osolíme, přidáme provensálské koření a vaříme, dokud není zelenina měkká. Lučinu rozmícháme s vývarem a vejcem, přidáme nasekané jarní bylinky a vmícháme do polévky.

 

Jarní polévka s pažitkou

Potřebujeme:

  • 500 g brambor
  • 2 svazečky pažitky
  • sůl, pepř
  • 2 vejce
  • 250 ml smetany ke šlehání

Brambory opereme, oloupeme a podle velikosti je buď půlíme anebo rozkrájíme na čtvrtky, jež by měly být pokud možno stejně veliké. Uvaříme je v osolené vodě doměkka. Pažitku opláchneme, protřepeme a jemně ji nakrájíme. Vejce uvaříme naměkko, opláchneme je studenou vodou a oloupeme. Uvařené brambory scedíme, vodu, v níž se vařily, slijeme do hrnce. Brambory prolisujeme, přimícháme k nim smetanu a tolik vývaru z brambor, aby vznikla krémovitá polévka. Přivedeme ji k varu, osolíme, opepříme a odstavíme z ohně. Polévku rozdělíme do talířů, na jejichž dno jsme nasypali pažitku. Do polévky vložíme po dvou půlkách vařených vajec.

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme