Kysané zelí dvakrát jinak

7. ledna 2013·Večer·Redakce
Jirka Babica pro vás připravil dva receptíky na zelí

Zelí ve sklenici

Hlávka zelí, lžička soli, kmínu, celý pepř, kousek křenu, cibule

Zelí nakrouháme, osolíme, přidáme kmín, celý pepř, 2 nakrájené 2 cibule

Vše promícháme, promačkáme a necháme 3 hodiny odpočinout.

Do sklenice dáme kousek křenu, napěchujeme zelí tak 2 cm pod okraj sklenice a zalijeme vymačkanou šťávou.

Dáme na plato s vyššími okraji a uložíme na teplé místo. Zelí začne kvasit. Až se vypoulí víčka, uložíme sklenice do tmy a chladna. Víčka se opět  narovnají a za 3 týdny můžeme jíst křupavou dobrotu.

 

Zelí v kameninové nádobě

Nastrouháme zelí, přidáme sůl, kmín, cibuli, křen, kopr a česnek

A dál? Nakrouhat, smíchat, udusat, dát do nádoby, přikrýt prknem a zatížit kamenem.

Přiklopit víčkem a kolem víčka nalít vodu. Vodu dolévat. Za 4 neděle si pochutnáme.

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme