Vyhledávání
Vánoční rybí polévka od Jirky Babici
Uvařte si lahodnou rybí polévku jinak!VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA (pro 6 lidí)
2 hlavy z kapra
30 dkg vnitřností z kapra
ořezy bez ploutví
trochu kapřího masa
¼ celeru
1 mrkev
1 petržel
olivový olej
3 str. česneku
1 cibule
3 lžíce rajského protlaku
1 menší cuketa
½ lilku
sůl,pepř, provensálské koření
šťáva z 1 citronu
1 lžička cukru
širší nudle
olivový olej
6 plátků veky
2 lžíce parmazánu
petrželková nať
Z kapřích hlav odstraníme oči a žábry, přidáme ořezky z kapra bez ploutví a spaříme horkou vodou. Hlavy ještě propereme rukama ve studené vodě, tím se zbavíme zápachu rybiny.
Hlavy a ořezky dáme do hrnce a zalijeme asi 1,5 l studené vody, aby byly zcela ponořené, mírně osolíme, přidáme celou kořenovou zeleninu a pozvolně vaříme asi 1 hodinu.
Ve druhém hrnci orestujeme na olivovém oleji najemno nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme překrájené vnitřnosti kapra, 3 lžíce rajského protlaku,1 lžíci cukru a zalijeme přes cedník zcezeným vývarem z kapra. Maso z ryb obereme. Uvedeme k varu a vaříme 30 minut celkem.
Na olivovém oleji si orestujeme nakrájený lilek a cuketu a vložíme do polévky. Těsně před dokončením vložíme do polévky maso z hlav, nakrájenou zeleninu z vývaru a vše prohřejeme.
Kdo chce, může si do polévky přidat vařené nudle. Dochutíme solí, pepřem a provensálským kořením.
Nalijeme do talířů a navrch položíme na oleji osmažené plátky veky, posypeme parmazánem a jemně nasekanou petrželkou.