Vánoční rybí polévka od Jirky Babici

21. prosince 2012·Večer·Redakce
Uvařte si lahodnou rybí polévku jinak!

VÁNOČNÍ RYBÍ POLÉVKA (pro 6 lidí)

2 hlavy z kapra

30 dkg vnitřností z kapra

ořezy bez ploutví

trochu kapřího masa

¼ celeru

1 mrkev

1 petržel

olivový olej

3 str. česneku

1 cibule

3 lžíce rajského protlaku

1 menší cuketa

½ lilku

sůl,pepř, provensálské koření

šťáva z 1 citronu

1 lžička cukru

širší nudle

olivový olej

6 plátků veky


2 lžíce parmazánu

petrželková nať

Z kapřích hlav odstraníme oči a žábry, přidáme ořezky z kapra bez ploutví a  spaříme horkou vodou. Hlavy ještě propereme rukama ve studené vodě, tím se zbavíme zápachu rybiny.

Hlavy a ořezky dáme do hrnce a zalijeme asi 1,5 l studené vody, aby byly zcela ponořené, mírně osolíme, přidáme celou kořenovou zeleninu a pozvolně vaříme asi 1 hodinu.

Ve druhém hrnci orestujeme na olivovém oleji najemno nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme překrájené vnitřnosti kapra, 3 lžíce rajského protlaku,1 lžíci cukru a zalijeme přes cedník zcezeným vývarem z kapra. Maso z ryb obereme. Uvedeme k varu a vaříme 30 minut celkem.

Na olivovém oleji si orestujeme nakrájený lilek a cuketu a vložíme do polévky. Těsně před dokončením vložíme do polévky maso z hlav, nakrájenou zeleninu z vývaru a vše prohřejeme.

Kdo chce, může si do polévky přidat vařené nudle. Dochutíme solí, pepřem a provensálským kořením.

Nalijeme do talířů a navrch položíme na oleji osmažené plátky veky, posypeme parmazánem a jemně nasekanou petrželkou.

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme