Zimní nápoje si zamilujete!

9. ledna 2012·Večer·Redakce
Zimní čas má být provoněný! Za chladných zimních večerů je velmi příjemné popít horký nápoj. A může být i alkoholický.

No, a protože já alkohol nepiju, napíšu vám tipy od přátel. A co jsem tak kde vyhrabala:)

Asi nejjednodušší a nejznámější teplý alkoholický nápoj je grog. Mimochodem název tohoto nápoje vznikl podle námořního admirála, kterému britští námořníci dali přezdívku Old Grog, což v hantýrce znamená rum ředěný vodou.

Oblíbený "zimní" nápoj připravíme smícháním rumu, citronové šťávy, hnědého cukru nebo medu, rozinek a skořice s horkou vodou.

Velmi oblíbené jsou také svařáky. Tedy svařené červené víno s muškátovým oříškem a citronem.

Co mě ale zaujalo, jsou punče. Ty se totiž dají připravit jako nealkoholické i alkoholické. Původní příprava byla jen v alko podobě. Pochází z Indie, a protože se při jeho přípravě používalo pěti výchozích surovin a indické slovo „panč“ znamená pět, začali Angličané říkat „punch“.  

A jakých je potřeba ingrediencí? Destilát, čaj, cukr, ovocná šťáva a voda.

Vyzkoušejte třeba:

Včelí punč

Potřebujeme:

4 lžičky včelího medu

4 lžičky sirupu (nejlépe lesní směs)

200 ml rumu

4 lžičky citronové šťávy

citron na ozdobu

1. Připravíme si vyšší silnostěnné sklenice s ouškem

2. Vložíme lžičku medu, lžičku sirupu a 50 ml rumu

3. Přivedeme vodu k varu a necháme asi čtvrt minuty odstát

4. Pak pomalu zalijeme sklenici až po okraj, přidáme lžičku citronové šťávy, ozdobíme    citronem

 

Horké jablko (recept na 1 sklenici)

Potřebujeme:

0,2dcl jablečného džusu

1 lžička svařákového koření

1ks celé skořice

1 plátek pomeranče

1 plátek jablka

1. Svaříme džus, který pak nalijeme do tlustostěnné sklenice, odolné vůči horku
2. Dochutíme kořením na svařené víno v prášku
3. Zdobíme kouskem skořice a plátkem pomeranče a plátkem jablka
4. Místo jablečného džusu můžeme zvolit i džus pomerančový, rybízový, višňový – dle naší chuti

Tak a teď už jen najít chvilku na vychutnání:)

Krásný den Vám přeje

Vlaďka

P.S. Posluchačka Jarka nám poslala zajímavý recept na zimní dobrotu.

Do skleničky patří:

1 lžička kávy

1 lžička kakaa

2 lžičky cukru

1 velký panák rumu

 a dolít mlékem Tatra z plechovky

Další epizody pořadu Večer

Doporučujeme