Pondělní host Pokondrů: Adolf Born!

22. května 2016·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Malíř a kreslíř Adolf Born, který zemřel v neděli ráno, byl loni v prosinci naposledy hostem na rádiu Frekvence 1! Zpovídali ho páni Pokondři. Poslechněte si, co např. řekl o vzniku slavného kresleného seriálu Mach a Šebestová.

Záznam rozhovoru

Kdy jste vlastně začal s malováním?

Adolf Born: Víte, člověk začíná těkat. A to je vždycky okolo 12-14 roku. Pak už většinou každý ví, co by chtěl dělat, ale není mu to ještě úplně jasné.  Ale už ví, kterým směrem by se rád hrnul. Tenkrát bylo běžné jít z obecné školy do gymnázia a z gymnázia na některou z vysokých škol. Takže když byl člověku osud nakloněn, přistál tam, kde chtěl.

Jak došlo k setkání s Machem a Šebestovou?

Adolf Born: Tohle bylo velmi zajímavé v tom slova smyslu, že s Milošem Macourkem jsme byli úzcí přátelé a ze začátku jsme dělali kreslené žertovně-filozofické filmy pro dospělé. Říkali jsme, že uděláme něco pro děti a dlouho jsme přemýšleli. Bylo mi jasné, že to musí být kluk, holka a pes. Tam jsem se trochu orientoval podle naší dcery, která tou dobou chodila do čtvrté třídy. Takže jsem to udělal trošku podle sebe, že jsem jí udělal blond vlasy, ale jinak jsem si to vymyslel. Miloš Macourek říkal, že musíme najít neobvykle obvyklá jména dětí. Takže každý z nás něco vymyslel, druhý to musel odsouhlasit a tak vznikaly ty filmy.

Fascinující je, že ty paní měly vždycky velká špičatá prsa…

Adolf Born: To aby se k nim nikdo nedostal! (smích)

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme