Středeční host Pokondrů: Triatlonista Jan Řehula

8. července 2015·Těžkej Pokondr na Frekvenci 1·Redakce
Ve středu byl hostem Těžkýho pokondru triatlonista Jan Řehula. Miloš a Roman s ním mluvili také o nadcházejícím závodu TRIPrague. Záznam rozhovoru si můžete poslechnout na našem webu.

Záznam rozhovoru

Z čeho se po sportovní stránce skládá triatlon?

Jan Řehula: Na rozdíl od biatlonu nepoužíváme zbraně, takže jsme takový mírový sport. Jedná se o plavání, cyklistiku a běh. Pak jsou ještě jiné multisporty, třeba akvatlon, který využíváme hodně v kategorii dětí, to je kombinace plavání a běhu. I ve školách máme velkou podporu. A pak je ještě dlouhý triatlon, tzv. železný muž v Praze.

Vrátíme se k akci TRIPrague. Je to součásti Prague Triatlon Weekendu? Co všechno se bude v Praze odehrávat?

Jan Řehula: Bude to velice komplexní sportovní víkend. Zveme profesionály, evropské špičky pro hlavní závod, který je na tratích polovičního Iron Manu. ČTA se snaží získat licenci Iron Man v WTS nebo licenci Challenge. Takže tento závod, o kterém se bavíme, bude mít určitě velký věhlas v budoucnu a bude mít prioritní místo v evropském kalendáři. Plavání bude kolem Střeleckého ostrova, cyklistika buď na Karlštejn nebo po Strakonické a běh po březích Vltavy.

3 nepříjemné otázky

Z čeho máte s blížícím se termínem akce největší vítr?

Jan Řehula: Počasí je pro nás hodně důležité, těm nejrychlejším závodníkům to bude trvat asi 3 hodiny 50 minut. I pro závodníky bude mnohem více komfortní rozdat si to za slunečného počasí.

Absolvoval jste někdy závod, po kterém jste chtěl s triatlonem seknout?

Jan Řehula: Ano, v roce 1997 na etapovém triatlonovém klání. Druhý den jsem měl pád z kopce v Marseille a hodně jsem se odřel. Měl jsem plošné odřeniny a nebavilo mě to. Každý den jsme plavali ve slané vodě, když jsem si sedl, tak jsem se přilepil k židli. Říkali mi tam mumie. Pak jsem měl ještě jeden pád, kdy jsme se namotali do nějaké posádky kameramanů na motorce, takže jsem měl roztržené stehno. Tak mi to doktor zašil, měl jsem tam deset stehů, tak jsem si myslel, že nebudu moct závodit, ale doktor mi řekl, že je to v pohodě, že to dám.

Je na váš sport dostatek financí?

Jan Řehula: Bohužel po nějakém omezení dotací ze Sazky se nám fondy hodně zúžili, a jsme dnes závislí na komerčních partnerech, sponzorech. Snažíme se to řešit, protože zadarmo ty výjezdy nejsou. 

Další epizody pořadu Těžkej Pokondr na Frekvenci 1

Doporučujeme