Andrej Babiš: Roušky v létě nesundáme. Nechceme opakovat chyby z minulého roku

18. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Luboš Procházka

Premiér Andrej Babiš. (Foto: Frekvence 1)

Jak se vyvíjí konflikt mezi premiérem Andrejem Babišem (za hnutí ANO) a Českou pirátskou stranou, omluví se? Připravuje se už ANO na říjnové parlamentní volby? Nezvažuje předseda vlády kandidaturu na prezidenta a sundáme alespoň v létě ve vnitřních prostorách roušky? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1.

Andrej Babiš nechápe, proč po něm Piráti požadují omluvu. Nechápu, proč to migranti Piráti dělají. Když si vezmu ty výroky, které oni měli na moji adresu, kde o mě mluvili, že se chovám jako hovado, že můžu za mrtvé, tak já bych je mohl žalovat každý den,” uvedl. Premiér si za svým výrokem, že Piráti chtějí nastěhovat lidem do domácnosti migranty a zdaňovat přebytečné metry bytů, stojí. Všichni víme, že migranty vítají a pokud pan Bartoš říká, že to byla mladická nerozvážnost. To stanovisko je z roku 2020, to už byl trošku starší a platí to, co říká,” dodal.

Také prozradil, že v minulosti chtěl předseda Pirátské strany Ivan Bartoš, kandidovat na primátora za hnutí ANO. “Já jsem kdysi s panem Bartošem chodil na kafe. Mám to v SMSkách, chtěl kandidovat za hnutí na primátora Prahy a to neobkecá,” popsal Babiš. “Ono asi nejde o ty myšlenky a ideje, ale jde o ty fleky,” dodal.

Hnutí ANO  předvolební kampaň zatím jen připravuje. Rád bych chodil mezi lidi, protože tam se cítím silný v kramflecích,” uvedl premiér. Kampaň plánuje spustit až od září. “Pokud ale budeme mít příležitost, tak samozřejmě rád navštívím jednotlivá místa v naší zemi, abych mohl dostat nějakou zpětnou vazbu od lidí,” doplnil. Na prezidenta se Babiš kandidovat nechystá. “To skutečně neřeším. Čeká nás těžké léto, budou volby. Já hlavně přemýšlím o tom, co bude po nich,” řekl.

Roušky v následujících měsících nesundáme. “Děláme všechno proto, abychom neopakovali chyby z minulého roku,” uvedl předseda vlády. Přesto se zvažuje varianta, že by v létě mohly stačit chirurgické roušky. “Diskutuje se o tom, jestli to budou roušky nebo respirátory. Ministr zdravotnictví říkal, že by stačily chirurgické roušky, které jsou také účinné a při vysokých teplotách se v nich lépe dýchá,” řekl a doplnil, že většina expertů se s tímto názorem ztotožňuje.

Poslechněte si celý rozhovor:

 

Zprávy - další články

Doporučujeme