Apple čelí kritice. Úmyslně prý zpomaluje výkon iPhonů

3. listopadu 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Zdroj: Shutterstock

Firma Apple čelí kritice kvůli kontroverzní funkci, kterou implementuje do smartphonů iPhone, jež má zpomalovat chod telefonu a chránit tak životnost baterie. Společnost se netají tím, že funkci do svých telefonů zabudovává. Zdůrazňuje však, že je to kvůli baterii, nikoli proto, aby uživatelé měli důvod koupit si nový a výkonnější telefon.

Jedná se o aktualizaci operačního systému iOS 12.1. Pokud si ji uživatelé nainstalují, telefon se přepne do pomalejšího režimu, aby šetřil baterii. Apple funkci implementoval do smartphonů iPhone X, iPhone 8 and iPhone 8 Plus, které jsou v prodeji od minulého roku.

Operační systém uživatele sám upozorní na to, že baterie není v nejlepší kondici, proto mu nabídne omezit výkon telefonu, aby se baterie zbytečně nevybíjela. Záleží tedy na uživateli, jak se v dané situaci zachová. Pokud chce mít rychlý telefon, funkci může vypnout. V takovém případě však životnost akumulátoru bude postupně klesat. I tak majitelům iPhonů nezbude nic jiného, než si buď to koupit nový telefon, nebo akumulátor.

Apple se chvástá, že funkce je dobrá a hodlá ji implementovat i do dalších svých telefonů. Stojí si totiž za tím, že v žádném případě telefony úmyslně nezpomaluje. Uživatele prý funkce chrání před neočekávaným vypnutím přístroje.

Není to poprvé, co je společnost za výkon telefonů kritizována. Stejně tak tomu bylo i v loňském roce, kdy musela obhajovat totožný problém u iPhonů 6, 6S a SE. Na problém tehdy upozornil jeden uživatel na sociální síti reddit. Všiml si totiž, že jeho iPhone 6S je velmi pomalý na rozdíl od telefonu jeho bratra, jenž vlastnil podobný model 6 Plus, přičemž výkonnost obou zařízení je stejná. Jak se ukázalo, bylo to akumulátorem, protože po jeho výměně vzrostl výkon telefonu o 40 procent. Zvláštní ovšem je, že kapacita akumulátoru byla ještě na 80 %. Operační systém však vyhodnotil situaci po svém a snížil výkon telefonu na neúnosnou úroveň.

V říjnu tohoto roku italský úřad pro hospodářskou soutěž dokonce vyměřil společnosti pokutu ve výši deset miliónů eur (250 miliónů korun) za to, že aktualizace softwaru zpomalovaly výkon starších telefonů, což uživatele přimělo koupit si nový.

Zprávy - další články

Doporučujeme