Ať je léto nebo zima, na Ještědu zažijete spoustu zábavy

23. března 2023·Liberecký kraj·Dominika Číčelová

Ještěd (Foto: Frekvence 1)

Rádi byste vyrazili na výlet, ale dochází vám nápady kam? S tím vám poradí Frekvence 1 spolu s Tomášem Fílou. Ten objíždí celou Českou republiku a hledá pro vás to nejzajímavější, co naše krásná vlast nabízí. Nechte se inspirovat a překvapte sebe i své blízké výletem na místo, které je Frekvencí 1 vyzkoušené a doporučené.

Tento výlet je parádní, ať už se na Ještěd vydáte v létě, nebo v zimě. Všechna roční období vám u slavného televizního vysílače tyčícího se na vrcholu hory v Liberci poskytne parádní zážitek. Vydáte-li se sem během lyžařské sezóny, užijete si parádní lyžovačku. Ovšem upravené sjedzovky nejsou jediným důvodem, proč se sem vydat. Když se sem vypravíte mimo sezónu, stále se vám z vrcholu naskytne pohled na Liberec a jeho okolí. Nahoru se dostanete buď po svých nebo lanovkou, což bývá samo o sobě velký zážitek. Lanová dráha končí těsně pod vrcholem.

Na něm najdete skutečně unikátní stavbu, který každý zná, a kterou si každý vybaví, když se řekne “Liberec”. Jedná se o věž, která v sobě skýtá vysílač. Je zde možnost ubytování v hotelu a občerstvení v restauraci nebo bistru. Architekt Karel Hubáček získal za tuto stavbu Perretovu cenu Mezinárodní unie architektů. V letní sezóně jsou z Ještědu bohaté možnosti výletů do krásného okolí Jizerských hor, do Lázní Libverdy, na zámky Sychrov a Frýdlant. Samotný Liberec nabízí spoustu zábavy a zážitků, takže se nemusíte obávat, že byste tam vážili cestu jen kvůli vysílači. Za návštěvu jistě stojí místní ZOO, Botanická zahrada, aquapark aj.

Co je dobré vědět

Ještěd je přístupný po celý rok.

Restaurace je otevřena od pondělí do neděle od 11:00 do půlnoci.

Žádný vstup se zde neplatí. Zaplatíte jen to, co zde zkonzumujete plus případně turistickou známku.

Lanovka je v provozu denně od 8:00 do 19:00, od listopadu do března do 18:00.

Intervaly jsou po půl hodině nebo po hodině.

Jednosměrné jízdné stojí dospělého 75,- Kč a dítě 40,- Kč. Za zpáteční jízdné pak dospělý zaplatí 120,- Kč a dítě 60,- Kč.

Lanovka přepravuje za poplatek 50,- Kč i kola.

V současné době je však lanová dráha mimo provoz!!!

Parkovat se dá pod. Nachází se zde i Parkoviště Ještědka.

Autobusem se dostanete až k lanové dráze, vystoupíte na zastávce Horní Hanychov, u lanovky. 

Jedete-li tramvají, vystoupíte na zastávce Horní Hanychov.

Všude možně je k dispozici občerstvení, přesto doporučujeme na výšlap nahoru dostatek pití a sváču na dodání energie.

View this post on Instagram

A post shared by Frekvence 1 🎧 (@frekvence1)

Liberecký kraj - další články

Doporučujeme