Babiš zprostředkuje jednání bytového družstva a správce H-Systemu

25. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Premiér Andrej Babiš (ANO) má být zprostředkovatelem v jednání bytového družstva Svatopluk a konkurzního správce H-Systemu Josefa Monsporta. Dohodli se na tom ve středu na společném jednání v Praze, řekl ČTK Martin Junek z BD Svatopluk.

Informaci, na kterou upozornila Česká televize (ČT), potvrdili Babiš i Monsport. Babiš později v tiskovém prohlášení uvedl, že jako zprostředkovatel uspořádá první jednání mezi bývalými klienty H-Systemu a konkurzním správcem zřejmě v pondělí.

60 rodin bez domova

Nejvyšší soud (NS) tento týden rozhodl o tom, že družstvo Svatopluk sdružující některé bývalé klienty zkrachovalé společnosti H-System musí do měsíce vyklidit byty v několika domech v Horoměřicích u Prahy. NS tak vyhověl dovolání správce konkurzní podstaty společnosti H-System Josefa Monsporta.

Lidé, kterých se rozhodnutí týká a kteří si domy sami dostavěli, se odstěhovat odmítají. Na jiné bydlení nemají peníze, řekli ČTK. Jde asi o 60 rodin. Podle NS jsou ale nájemní smlouvy mezi družstvem a obyvateli bytů absolutně neplatné. Družstvo šlo do rizika, když pro své plány nemělo souhlas konkurzního soudu, uvedl NS.

Babiš jako mediátor

“Byl jsem za ním (za Babišem) s naším advokátem a pan Babiš ještě k jednání přizval pana ministra spravedlnosti (Jana Kněžínka). Ptali se nás, jaké možnosti vidíme pro to, abychom mohli celou tu situaci vyřešit,” řekl Junek.

Družstvo má podle něj nyní jedinou možnost, jak postupovat. “Jediná věc, která nám zbývá, je obrátit se na Ústavní soud. Velmi oceňuji, že přímo pan Babiš nám nabídl, že by se mohl stát mediátorem v našem jednání s panem Monsportem a že by se pokusil nám pomoci vyřešit tu situaci jednou provždy,” řekl Junek.

Babiš ČTK řekl, že se společně s ministrem spravedlnosti Kněžínkem (za ANO) setkali se správcem konkurzní podstaty H-Systemu i se zástupci družstva Svatopluk. Vedení družstva je poté požádalo, aby působili jako mediátoři v jednání se správcem konkurzní podstaty.

“Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené.Ptali jsme se, co pro ně můžeme udělat, v tuto chvíli nás požádali o mediaci. Pan Monsport souhlasil a měli bychom se všichni sejít asi v pondělí,” uvedl Babiš v tiskovém prohlášení.

Ranní schůzku s premiérem Babišem ČTK potvrdil i konkurzní správce Monsport. “Proběhlo to velmi korektně, premiér chce působit jako mediátor, já to vítám,”řekl ČTK.

“Zejména ze strany pana ministra jsem viděl, že zcela souhlasí s mojí argumentací, že jinak to nejde, pohybujeme se v režimu konkurzního zákona a já nemůžu vytáhnout z moře věřitelů a bývalých klientů H-Systemu jednu skupinku a obdarovat je a druhým vysvětlovat, že na ně nevyjde,”řekl Monstport. Nechtěl odhadovat, zda se podaří dospět ke shodě. “Podstatné slovo bude mít věřitelský výbor a soud,” dodal.

Problém s komunikací

Ministerstvo spravedlnosti ve středu výslovně doporučilo bývalým klientům H-Systemu, na něž dopadá aktuální rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně vystěhování, aby začali přímo jednat se správcem konkurzní podstaty a věřitelským výborem.

“To nebrání, aby paralelně činili další právní kroky směřující proti rozsudku Nejvyššího soudu,” uvedlo na svém webu. Zároveň připomnělo, že vláda nemůže do rozhodování nezávislých soudů nijak zasahovat.

Podle Junka nyní družstvo musí udělat nezbytné právní kroky. “Ale zároveň další kroky by měly vést k tomu, abychom se konečně dohodli s panem Monsportem. My měli v minulosti vždy problém s ním komunikovat, protože jeho zastupovali advokáti a ti s námi jednat nechtěli. A teď to vypadá, že bychom se tedy mohli dostat ke společnému stolu,” řekl Junek.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme