Čapí mláďata, jejíž záchranu sledovalo celé Česko, přežila a poprvé vyletěla z hnízda

22. července 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Příběh záchrany čapích mláďat, o které se staral ovdovělý samec Bukáček, sledovalo celé Česko. Pokus o záchranu v přirozením prostředí mláďata ve zdraví přežila a v neděli poprvé vyletěla z hnízda. Informovali o tom protagonisté tohoto unikátního experimentu.

O případu jsme vás již v minulosti informovali. Po tragické smrti matky se o čápata staral jejich otec. Tomu pomáhali obyvatelé obce Mladých Buků, kteří mláďatům nosili příkrmy. Po celou dobu mohli tuto záchranu lidé sledovat prostřednictvím online vysílání. Dokonce se na ně vybralo skoro šest set tisíc korun.

Těmto dnům už ale odzvonilo a z mláďat jsou již velci čápi. V neděli dokonce poprvé všichni vylétli z hnízda.Instinktivně vědí, kde a co lovit. Techniku lovu se učí s pomocí svého otce pokusem a chybou. Dokrmování už není třeba,” popsal pro server Novinky.cz David Číp ze Záchrané stanice ohrožených zvířat JARO.

Jako první opustil hnízdo Pankrác, ale jen na pouhých šest minut. Druhý se proletěl Servác a do hnízda se vrátil až za dvě hodiny společně s Bukáčkem a Pankrácem. Poslední se vydal ven Bonifác, ale okroužil jen okruh kolem komína a po chvíli se vrátil do hnízda.

Přejeme jim krásný a dlouhý čapí život. Jejich úspěšný první let je především zásluhou náhradních čapích rodičů pánů Havrána a Zemana a všech lidí, kteří se nějakým způsobem zapojili do péče o čápy,” napsal na webové stránky čápů Tomáš Prouza.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme