Čekají nás hořící stromky a svíčky. Nenechávejte nikdy oheň bez dozoru! Nabádá generální ředitel hasičů Vladimír Vlček

8. prosince 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Vladimír Vlček (Foto: Frekvence 1)

Generální ředitel Hasičského záchranného sboru Vladimír Vlček promluvil v Press klubu Frekvence 1 kromě velkého nasazení hasičských jednotek z důvodu nepřízně počasí i o tom, jak funguje hasičská pomoc při událostech v zahraničí, jak fungují dobrovolné jednotky hasičů, o nasazení hasičů během vánočních svátků a zapalování adventních svící nebo o tom, jak se jich dotkne vládní utahování opasků.

V posledních dnech měli i hasiči velmi na pilo z důvodu nepřízně počasí, sněžení a následných dopravních nehod. Kromě toho vyzdvihnul pan Vladimír Vlček i práci dobrovolných hasičů, kteří profesionálům často pomáhají. Pan generální ředitel vysvětli, že jsou dobrovolné jednotky řazeny do tří kategorií. “Jednotka s nejvyšší prioritou je taková, kde jsou hasiči v nejvyšší pohotovosti a vyjíždějí do pěti minut – JPO II (Jednotky požární ochrany druhého stupně) a řekl bych, že svým vybavením a přípravou se vyrovnají profesionálním hasičům. Těchto jednotek je v ČR 244. Dále jsou jednotky ryze dobrovolné, které vyjíždějí do deseti minut. Mají regionální působnost a je jich 1350. A pak je řada lokálních místních jednotek, které nazýváme JPO V. Tady je třeba říct, že na zásahy zejména v místech, kam není jednoduché se dostat, jsou tyto jednotky velmi využitelné. Tyto jednotky také znají dobře prostředí, protože jsou místní,” říká pan Vlček.

Dále dodává, že profesionálních hasičů je 10850 a přímo na stanicích ve směně je jich pak cca 8000. “Je třeba říct, že na zásahové stanici je řada dalších hasičů na operačních střediscích, pak vyšetřovatelé příčin požáru, pracující na požární prevenci atd. Podle typu se nasazují i příslušníci z denní směny,” vysvětluje host.

Pokud je nějaká meteorologická událost hlášena dopředu, je třeba posílit operační střediska, aby bylo možné příjem tísňového volání zvládnout“Jiná situace nastává, pokud se jedná o událost lokální, a zase jiná, když se to týká celé ČR. Dále se posilují jednotky na našich profesionálních stanicích, případně dáváme do pohotovosti jednotky dobrovolných hasičů,” nechává se slyšet Vladimír Vlček.

Někdy není dobré “prolomit ledy”

Letos už došlo k zachraňování osoby z rybníka. “Došlo k prolomení ledové plochy na rybníku. Zásah byl úspěšný. Používáme speciální technické prostředky, tzv. chodníky, které nafoukneme, na ledu drží a jsme schopni na ně umístit až 10 osob. K události došlo v Praze – východ. Vyjeli sem hasiči z Říčan, byl nasazen vrtulník i policie ČR. Jedné osobě se podařilo dostat ven svépomocí, druhou zachránili hasiči a třetí pak letečtí záchranáři. Případ dopadl dobře,” vypráví náš host.

Začínají vánoční svátky, což znamená více práce i pro hasiče. Čekají nás hořící stromky, hořcí svíčky… Pan generální ředitel by chtěl zmínit, že to není problém jen svátků. “Vzhledem k tomu, že máme za sebou první advent a je zvykem zapalovat adventní svíce, ne všichni lidé dbají opatrnosti, že věnce musí být na nehořlavém povrchu a neustále do médií říkáme, že není možné nechávat otevřený oheň bez dozoru. To je alfa a omega a týká se celé škály událostí, které s Vánocemi souvisí,” varuje generální ředitel.

Marocký král odmítl naši pomoc

Když se z Vánoc vrátíme do léta, víme, že naši hasiči odjeli pomoci například do Řecka, když bylo potřeba. Podle pana Vlčka to však nemůže fungovat tak, že se hasiči rozhodnou, že chtějí pomáhat a rovnou vyrazí.“Je tu systém, který se jmenuje Mechanismus civilní ochrany Evropské unie. V rámci Evropy, pokud je nějaký stát zasažen událostí a potřebuje, tak si o pomoc zažádá. Celosvětově je situace obdobná a je pod hlavičkou OSN. Většinou se jedná o zemětřesení a zřícené budovy. Pomáhali jsme právě v Turecku, ale pak přišla situace v Maroku, kdy jsme byli nabaleni, přepraveni, ale nedostali jsme povolení od tamního krále,říká host.

Chybí nám 1000 profesionálních hasičů

Na závěr se probrala i úsporná opatření od nového roku, které se týkají hasičů. Vláda bude škrtat 2 procenta lidí“Situace je pro nás komplikovaná, protože nám chybí 1000 profesionálních hasičů na to, abychom naplnili naše stavy. Ty tedy škrtat nemůžeme. Týká se to ale občanských zaměstnanců. Na základě rozhodnutí ministra vnitra jsme převedli finanční prostředky z provozu na platy příslušníků. Musí dojít k posílení financí na provoz.” Na závěr host Press klubu Frekvence 1 hlásá, že hasiči jsou tu pro to, aby lidem pomáhali, dělají pro to maximum a nesmírně si váží, že mají důvěru občanů. 

Celý rozhovor si poslechněte zde

Zprávy - další články

Doporučujeme