Česká smíšená štafeta získala na MS v Budapešti bronz. Na cenný kov se čekalo 40 let

20. srpna 2023·Zprávy·Redakce·ČTK

Česká smíšená štafeta. (Foto: Reuters/Twitter)

Česká smíšená štafeta v běhu na 4x400 metrů získala na mistrovství světa v Budapešti bronzovou medaili. Vyhráli Američané ve světovém rekordu 3:08,80. Čtveřice Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová proběhla cílem jako třetí v českém rekordu 3:11,98. Podruhé tak během devíti dnů pomohl české štafetě pád soupeřky těsně před cílem.

České čtvrtkařské kvarteto se od začátku drželo na čtvrté pozici a na posledním úseku Vondrová marně dotírala na britskou štafetu. “Jak jsme vyběhly rovinku, už jsem věděla, že ji nedám. Byla tam díra, já to asi trošičku přepálila, ale hnala jsem to, co mi síly stačily,” sdělila. Ale nizozemská překážkářka Femke Bol na vedoucí pozici těsně před cílem upadla a ztratila kolík. Tím se českému kvartetu otevřela cesta k nečekanému bronzu. Navíc v čase, který znamenal vylepšení národního rekordu 3:12,34 z mistrovství Evropy družstev v Chorzówě.

Čeští běžci o bronzovém vítězství nevěděli hned

V první chvíli si nevšimli, že Bol prošla cílem bez kolíku, který jí při pádu odletěl daleko dopředu. “Seděli jsme tam a slavili čtvrté místo, protože i to je super výsledek. A pak za námi přišla Němka a říká, že jsme třetí, že Femke nedoběhla s kolíkem. Já se ptal, jestli je to opravdu jisté, všichni říkali, že jo, tak jsme začali slavit. Pak se to objevilo na tabuli. Ono to tam svítilo hned, ale nebyli tam ti Holanďani. Říkal jsem si, že to musím být chyba systému, něco tam mají blbě. Ale ne, vyšlo to,” líčil novinářům nadšený Šorm.

V sestavě pro finále zůstal, i když po rozběhu hovořil o tom, že možná přijdou “čerstvé nohy” Pavla Masláka. “Trenéři přišli s tím, že poběžíme, jak jsme běželi rozběh. Pavel byl náhrada, ale v týdnu si na to nevěřil, že tu prodá, na co má. Měl poslední týdny zdravotní problémy. Ale věřím, že bude připravený na mužskou štafetu, kde budeme obhajovat finále z loňska,” uvedl Šorm.

Na cenný kov ve štafetě čekala česká atletika 40 let

Podruhé během devíti dnů pomohl pád soupeřky těsně před cílem české štafetě k cennému kovu na vrcholné akci. Po úspěchu čtvrtkařek na juniorském mistrovství Evropy dnes v závodě na 4×400 metrů slavilo smíšené kvarteto Matěj Krsek, Tereza Petržilková, Patrik Šorm a Lada Vondrová na seniorském mistrovství světa. Jejich třetí místo je historickým úspěchem pro samostatnou Českou republiku. Na cenný kov ve štafetě čekala česká atletika 40 let od stříbra ženské čtvrtkařské štafety na premiérovém MS v Helsinkách.

Čeští čtvrtkaři, kteří se do mixu kvalifikovali vítězným časem z Evropských her v Chorzówě, překvapili sami sebe. “Přijeli jsme sem s úplně jinými cíli, takže tohle je prostě boží,” radoval se Krsek. “Jsme to čekali, ne?” kárala ho s nadsázkou rozverná Petržilková. Česká čtvrtka nyní prožívá dobré časy.

Zatímco Šorm má před mužskou štafetou volno, zbylou trojici čekají hned v neděli ráno rozběhy individuálního závodu na 400 metrů. “Ušili na nás bič organizátoři, že nám to takhle blbě poskládali. Tímto bych jim chtěla v uvozovkách poděkovat, že to se úplně nepovedlo. Každopádně my jsme nabití pozitivní energií, jsme v euforii, tak doufám, že nám to pomůže trochu dobít baterky a budeme zítra v rámci možností čerství,” řekla Petržilková a Vondrová přikyvovala.

Petržilková a Vondrová jsou nalosované do posledních dvou rozběhů, které budou na programu krátce po desáté hodině. Krska čeká jeho běh o hodinu později. Ať už dopadnou jakkoliv, krátce před šestnáctou hodinou na pódiu určeném pro ceremoniály převezmou medaile.

Zprávy - další články

Doporučujeme