Chlapec se narodil 4 roky po smrti rodičů! Vychovají ho prarodiče

29. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

S pomocí vědy dnes lidí dokážou neuvěřitelné věci. Lékaři běžně pomáhají párům, které by normální cestou nemohly mít miminko a lidské zárodky vytváří v laboratorním prostředí. Když jeden takový čínský pár náhle zemřel při autonehodě, zbylo po něm embryo, které by s náhradní matkou mohlo klidně dorůst do zdravého miminka. Prarodiče se rozhodli za vytoužené vnouče zabojovat a chlapeček později skutečně přišel na svět!

Čínský pár bohužel nemohl počít dítě přirozenou cestou, a tak spolupracoval s lékaři za účelem umělého oplodnění. Manželovi vědci odebrali spermie, manželce vajíčka a pohlavní buňky spojili v laboratoři. Vzniklá embrya zmrazili při teplotě minus 196 °C v tekutém dusíku. Stačilo by je vložit do těla matky a za devět měsíců by manželé měli vytoužené miminko.

Osud byl ale k rodině krutý. Muž i žena totiž v roce 2013 zemřeli při autonehodě a jejich rodiče tak zůstali bez dětí i bez vnoučat. Čtyři pozůstalí lidé se okamžitě spojili a věděli zcela jasně, že by si přáli z uchovaných embryí přivést na svět nějaké to vnoučátko.

Náhradní matka

Právní boj však nebyl vůbec jednoduchý. Když se konečně dvěma rodičovským párům podařilo získat embrya z nemocnice, museli se potýkat s dalšími problémy. V Číně totiž není možné legálně využít náhradní matku. Bez ní by ale žádné miminko nebylo. Prarodiče proto sehnali ochotnou ženu a ta potom musela odcestovat do Laosu, kde zůstala po dobu celého těhotenství díky turistickému vízu.

Protože se však malý chlapeček narodil na laoské půdě, neměl čínské občanství a právně navíc nespadal do péče svých prarodičů, ale náhradní matky. Musely mu být provedeny testy DNA  jejich výsledky porovnány s testy prarodičů, aby se dokázala jeho státní příslušnost a konečně z něj mohl být právoplatný Číňan. Nakonec dostal jméno Tintian a vychovávají ho milující dědečkové a babičky.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme