Dana Večeřová: Protesty zemědělců jsou stále aktuální, jejich požadavky ale nelze ze dne na den splnit

23. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Ondřej Kopa

Dana Večeřová. (Foto: Frekvence 1)

Ondřej Kopa v Press klubu přivítal Danu Večeřovou, prezidentku Potravinářské komory. Společně probrali ceny potravin a strategie řetězců, dále pak inflaci, protesty zemědělců, Green deal a další.

Podle aktuálních informací byly další protesty zemědělců po atentátu na Slovensku odloženy. Moderátora Ondřeje Kopu ale zajímalo, zda setkání ministrů s vedením Agrární komory zmíněné protesty zcela odvrátilo. „Nemyslím si, že je odvrátilo. Stále ještě visí ve vzduchu možnost konání protestu 4. června a dokonce 3. června, do kdy se zároveň mají vyřešit některé požadavky zemědělců. Jenže rychlé řešení tady prostě nefunguje. Není možné vyplatit zemědělce ze dne na den nebo změnit některé zákony tak, aby se požadavky splnily,“ vysvětlila Večeřová s tím, že v zájmu Potravinářské komory je zemědělce podpořit v jejich požadavcích, jelikož je důležité mít českou potravinu pro zpracování a jakýkoliv pokles rozměru českého zemědělství považuje za problém.

Zaměřují se prostesty na Česko, nebo na Brusel?

Prezidentka Potravinářské komory poté zavedla řeč na paragraf, jehož autorem je Ministerstvo zdravotního prostředí, a díky kterému je potravinářská a zemědělská výroba omezena. Zároveň dodala, že v tomto případě jsou protesty zcela oprávněné. „A je to protest proti vládě, nebo proti Bruselu?“ zeptal se Kopa. „Je to oboje. Osobně se opravdu domnívám, že k protestům dojde, protože situace v zemědělství je skutečně vyhrocená a nezměnila se vlastně od ledna, kdy protestovala prakticky celá Evropa,“ odpověděla Večeřová a pokračovala: „Základem protestů je nesmyslná, regulatorní a byrokratická politika Bruselu, která snižuje rozměr zemědělství, a když se k tomu přidá i Česko, které konkrétně třeba potravinářství nepodporuje, střílíme se sami do nohy,“ dodala ještě.

Jaký má Večeřová názor na Green deal?

„Když budu mluvit za potravináře, nám Green deal vadí, protože pro nás znamená omezení výroby. Pevně doufám, že po evropských volbách dojde k odzelenění Evropského parlamentu, protože právě ten má prsty v tom, že se Green Deal ještě v některých oblastech zintenzivnil,“ prozradila svůj názor. Večeřová zmínila, že chápe a souhlasí s podporou Ukrajiny, ale nesouhlasí s tím, že bychom ji měli podporovat na úkor vlastních ztrát či dokonce vlastní likvidace. “Přestaly tady fungovat koridory solidarity, které měly produkty vyvážet na místa, kam byly původně určené. To znamená na Blízký východ nebo do Afriky. Všechny se začaly hromadit tady v Evropě a to byl problém,“ uzavřela téma prezidentka Potravinářské komory.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme