Datová schránka všem ušetří peníze a čas strávený na úřadech, říká ředitel eGovernmentu

24. ledna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Roman Vrba. (Zdroj: Frekvence 1)

Datová schránka, je to postrach nebo se stane naší dobrou přítelkyní? S příchodem roku 2023 se totiž stala povinnou i pro živnostníky, spolky a další právnické osoby. Její počet se do března má zvýšit na 3,9 milionu. Právě na téma datové schránky jsme v Press klubu vyzpovídali ředitele odboru eGovernmentu Ministerstva vnitra Romana Vrbu.

Zavádění datových schránek se od začátku roku zatím obešlo bez technických problémů. “Zřizujeme denně cca 50 000 datovek. Takže systém jede,” uvedl na začátek Vrba. Ministerstvo vnitra je zřizuje automaticky. Ti, kteří schránku ještě nemají, tak jim nejpozději do konce března přijde doporučený dopis s přihlašovacími údaji. “Netýká se to jen OSVČ, ale i právnických osob neobchodního charakteru. Tedy všechny spolky, s. r. o. Ty už máme za sebou a zřizujeme teď čistě jen OSVČ.” Pro soukromé fyzické osoby zůstává užívání datových stránek dobrovolné, protože poslanci na poslední chvíli povinnost v zákoně zrušili.

Pokud byste doporučený dopis ignorovali, tak přesto vaše datová schránka začne automaticky po 15 dnech fungovat. Může vám tam pak dojít jakýkoliv dopis… Je tam nastavena fikce doručení 10 dnů. Pokud si nevyzvednete dopis nebo si nepřečtete datovou zprávu, po 10 dnech se to má za doručené a právní následky i termíny běží. Je to stejné, jako když ignorujete dopis, že něco dlužíte nebo dostanete pokutu a budete dělat, že vám nic nepřišlo. Ty procesy se zahájí a dějí se. Takže se nedoporučuje dopisy s proužkem ignorovat,” popsal ředitel oboru eGovernmentu.

Proč OSVČ nutně potřebují zavést datovou schránku?

Obecně se jedná o změnu komunikace státu s občany. “Máme i fyzické osoby, tam je to stále dobrovolné. Ale u nich je od začátku roku obrovský zájem,” řekl s úžasem Vrba. Také dodal, že díky datovkám ušetří všichni spoustu peněz. “Dnes klasický doporučený dopis vyjde skoro na 100 korun. Kdežto datovka je levnější, i když systém platí stát,” uvádí s tím, že i občané si ušetří čas strávený na úřadech. Pokud máme datovou schránku zřízenou ze zákona, máte povinnost podat daňové přiznáni vůči finanční správě elektronicky. To se netýká fyzických osob, které stále mají na výběr a mohou jej odevzdat ještě v papírové formě.

Prostřednictvím datové schránky můžou pak živnostníci například kromě podání daňového přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestu, získat výpis bodů řidiče nebo zaslat omluvenku dítěti do školy.

Zprávy - další články

Doporučujeme