Poslední šance! Do dnešního dne je třeba odevzdat daňové přiznání. Co hrozí opozdilcům?

3. dubna 2017·Zprávy·Redakce

V pondělí 3. dubna je poslední den pro odevzdání daňového přiznání k dani z příjmu fyzických osob za rok 2016, pokud poplatník nevyužívá služeb daňového poradce. Stejně jako každý rok Finanční správa rozšířila v souvislosti s daňovými přiznáními úřední hodiny na finančních úřadech. Budou otevřeny od 8:00 do 18:00 hodin.

V případě, že se podání daňového přiznání opozdí do pěti pracovních dnů, sankce poplatníkům nehrozí. Následné sankce za každý den prodlení činí 0,05 procenta ze zaplacené daně. Maximální postih je pět procent z daně či 300.000 korun. Pokud daňové přiznání není odevzdáno vůbec, a to ani po výzvě úřadu, pokuta je minimálně 500 korun. Pokuty pod 200 Kč finanční úřad nevyměřuje.


Daně na poslední chvíli! Nechte si zpracovat daně za rok 2016 ONLINE pomocí této APLIKACE. Trvá to jen 15 minut, není potřeba žádné registrace a zpracování je anonymní.


V případě využití služeb daňového poradce je lhůta pro podání daňového přiznání do 3. července. Finanční správa očekává, že celkově lidé odevzdají letos zhruba stejně daňových přiznání jako loni, tedy přibližně 1,9 milionu. Do čtvrtka lidé odevzdali 1,35 milionu daňových přiznání.

ČTĚTE TAKÉ:

Dnes je poslední den k odevzdání daňové přiznání. Co je třeba vědět?

JAK, KDY a KDE podat daňové přiznání a zaplatit daň

Kdo musí letos podat daňové přiznání. Jste to i vy?

Chcete zaplatit na dani z příjmů za rok 2016 co nejméně? Snižte si základ! PŘEHLED ODPOČTŮ

Ušetřete na daních tisíce korun. Poradíme vám, jak to udělat, abyste platili co nejméně

Co když daňové přiznání podáte pozdě

Když se s podáním daňového přiznání o pár dní zpozdíte, nic se nestane. Během pěti pracovních dní po termínu ještě můžete přiznání podat bez pokuty. Od dalšího dne, letos tedy od 11. dubna, začne naskakovat penále. A tady už jde opravdu o termín doručení na finančák, ne o datum odeslání. Penále dosahuje 0,05 procenta z výše daně za každý den prodlení. Jestli jste měli ztrátu, dělá 0,01 procenta daňové ztráty. Jestli máte příjmy ze zaměstnání, kde vám zaměstnavatel sráží zálohy na daň, a tento základ daně dosahuje alespoň padesáti procent celkového základu daně, snižuje se pokuta na desetinu. Když podáte daňové přiznání do druhého května (respektive do posledního července s daňovým poradcem) a nemáte v daném roce u finančáku jiná prodlení, sníží se sankce na půlku.

Co byste měli vědět o daních a daňovém přiznání? Sledujte rozhovor s daňovým poradcem Petrem Mazálkem:

Zdroj: ČTK, peníze.cz

Zprávy - další články

Doporučujeme