Filip Neusser: Situace s cenami energií je kritická i ve sportu. Kluby nemají na úhradu nákladů

6. června 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Filip Neusser. (Foto: Frekvence 1)

Co je nového ve světě sportu? Čeští hokejisté dovezli po deseti letech ze šampionátu medaili, co to pro hokejový svět znamená? Kdo nahradí Tomáše Krále na postu předsedy Českého svazu ledního hokeje? Jak kluby zvládají skokový nárůst cen energií? To nám v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil předseda Národní sportovní agentury (NSA) Filip Neusser.

Češi po dlouhých deseti letech získali na šampionátu medaili, konkrétně bronz. Sám předseda NSA hokejistům velmi fandil. “Dokonce jsem byl osobně na zápase proti Švédsku, kde to bohužel nevyšlo. Nicméně prožíval jsem celé Mistrovství světa úplně stejně jako každý rok,” řekl a dodal, že za vítězství je moc rád. “Mohly vypuknout emoce a oslavy, což je samozřejmě něco krásného. Myslím si, že to Češi dlouho potřebovali a potřebují dál.”

Na Mistrovství světa v ledním hokeji nebylo tentokrát Rusko. IHF jej vyloučila potom, co zahájilo invazi na Ukrajinu. Neusser byl jeden z prvních, kdo na to apeloval. “Je to správné rozhodnutí. Byl tady názor, že ve sportovním prostředí nelze všechny házet do jednoho pytle, že za to nemůžou. Já s tím částečně souhlasím. Na druhou stranu podívejme se Ukrajincům do očí, kteří za to taky nemůžou a sankce, které jsou uvaleny na Rusko, jsou na všechny obyvatele. Nikoli jen na prezidenta Putina. Bylo adekvátní reagovat za sportovní prostředí,” popisuje a dodává, že chvíli trvalo, než se k jeho názoru další lídři českého sportu připojili. “První mi volali, jestli jsem se pomátl. Nakonec ale změnili názor a i Mezinárodní olympijský výbor to uznal a uvalil jim sankci po celé Evropě a světě.”

Kdo bude novým šéfem Českého svazu ledního hokeje?

Dlouholetý šéf svazu ledního hokeje Tomáš Král ve funkci skončil. Nyní probíhá podle informací Frekvence 1 v zákulisí znepřátelený boj o post předsedy. Pro Neussera je volba nesmírně důležitá. “Byl bych velmi nerad, abychom měli další rozhádané sportovní prostředí jako třeba ve fotbale. Tam nehezky probíhala volba stávajícího předsedy Petra Fouska a on dnes nemá jednoduchou pozici. Jde tam proti sobě několik frakcí a bojují,” uvádí a kandidátům doporučuje, aby se zaměřili hlavně na sjednocení sportovního prostředí. “Přeji Českému svazu ledního hokeje lídra, který bude sjednocovat nejen hokejové , ale i celé sportovní prostředí. Budu opravdu šťastný, když budeme spolupracovat na tom, jak zlepšit nejenom český hokej,” dodal předseda NSA.

Rostoucí ceny energií si vybírají svou daň i ve sportu

Nárůst vysokých cen energií se řeší i ve sportu. “V minulosti se pokrytí těchto nákladů řešilo prostřednictvím programu Provoz a údržba, který šel všem klubům za určitých podmínek právě na pokrytí nákladů zvýšených energií a nájmu. Letos program nemá příliš prostředků, proto ve čtvrtek (9. června pozn. red. ) budu mít jednání s panem ministrem Stanjurou o navýšení finančních prostředků pro sportovní prostředí, zejména na program Provoz a údržba, po kterém kluby opravdu volají, protože situace není dobrá,” řekl Neusser. Podle něj je situace kritická. Některé kluby se zavírají, protože nemají na úhradu všech nákladů. “Řešíme to velmi intenzivně s Ministerstvem financí… Chtěli bychom rozpočet navýšit o půl miliardy,” doplnil.

Zprávy - další články

Doporučujeme