Giganti jako KFC, Burger King nebo Coca-Cola zatím nehodlají opustit ruský trh. McDonald’s změnil názor

9. března 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Profimedia)

Ukrajina je nadále sužovaná ruskou armádou. Na to mnoho západních společností reagovalo tak, že se rozhodlo opustit ruský obchodní trh. Firmy Burger King, KFC, Coca-Cola, Pepsi a Starbucks navzdory barbarské válce Vladimira Putina v Rusku stále působí a podle informací deníku The Mirror, nehodlají odejít. Fast foodový řetězec McDonald's se k tomu stavěl obdobně, nakonec tlaku ze strany veřejnosti podlehl.

Západní firmy, které na ruském trhu stále působí, čelí rostoucímu vzteku ze strany veřejnosti. Coca-Cola, Pepsi, Burger King, KFC a Starbucks navzdory válce, která sužuje Ukrajinu, v Rusku stále vydělávají. Zdá se, že mnoho západních společností si myslí, že mají fungovat jako obvykle, navzdory strašlivé Putinově invazi na Ukrajinu,” uvedl pro deník Mirror lídr britských Liberálních demokratů Ed Davey.

Podle britského politika Chrise Bryanta tyto gignaty tak ztrácí morální hodnoty. Veřejnost firmy vyzývá, aby se k bojkotu izolovat Vladimira Putina za jeho hrůzné činy, které páchá na nevinných Ukrajincích, přidaly. Ruský trh už opouští například Apple, Visa, Škoda Auto, Ikea a mnoho dalších.

Také britská ministryně zahraničí Liz Truss médiím potvrdila, že podporuje stáhnutí všech západních společností z Ruska.  KFC, Coca-Cola a Pepsi byli již dotázány, proč dosud tak neučinili. Bohužel, zatím neodpověděli. Jediný, kdo na dotaz reagoval, byl Burger King. “Našich 800 provozoven je provozováno místními franšízanty a nejsou to restaurace vlastněné společností. Podporujeme sankce a budeme trvat na tom, aby je dodržovali i naši franšízové.” Ve stejné situaci je i síť kaváren Starbucks.

Naopak McDonald’s, který podle deníku vlastní v Rusku 847 restaurací, jako jediný na výzvu veřejnosti zareagoval. Během úterní noci oznámil, že kvůli ruské invazi na Ukrajinu dočasně své pobočky uzavře. I tak bude gigant rychlého občerstvení nadále svým 62 000 zaměstnancům vyplácet mzdy.

Zprávy - další články

Doporučujeme