Gurmáni na cestách: Takhle chutná řecká grilovačka!

20. června 2015··Redakce

Jestli vaše kroky v průběhu léta povedou do Řecka, pak si nenechte ujít skvělé řecké speciality na grilu. Máme pro vás několik tipů a dokonce i receptů.

Horké sluneční paprsky, olivy, vůně oleandrů a hlavně taverny, ze kterých se line vůně široko daleko. Takové je Řecko. A jaká je řecká kuchyně? Především velmi chutná, ale také zdravá. A pokud si Řekové stoupnou ke grilu, také to stojí za to:

Souvlaki patří mezi nejoblíbenější řecká jídla. Jsou to kousky masa a někdy i zeleniny, které se grilují na špejli. Tradičně se dělá z vepřového nebo jehněčího masa. v poslední době i z kuřecího. Často se k souvlaki podává pita chlebema omáčkami. Nejlepší je vinná.

Brizola je prorostlá kotlet nařezaná na silnější plátky, které se během grilování potírají olivovým olejem s citronovou šťávou a oreganem. v poslední době se kotleta často nahrazuje i kuřecími prsíčky.

Grilovaný lilek je další řeckou specialitou. Nejčastěji je doplněn rajčaty a mozzarelou a nejlépe chutná s čerstvým bílým pečivem.

Ať už si dáte v Řecku cokoli grilovaného, nabídnou vám k tomu svůj tradiční a úžasně osvěžující salát tzatziki. Základem je bílý jogurt, okurka, olivový olej a vinný ocet. Důležité je i koření. Pokud neseženete speciální směs na tzatziki, vystačíte si s koprem, česnekem, solí, pepřem.

Kuchař Jirka Babica vzpomíná, jak v Řecku grilují ryby a chobotnice. Uvařenou chobotnici namočí do hladké mouky a smaží. tento postup opakují i čtyřikrát než dostanou křupavé těstíčko.

„Snažte se jíst hodně předkrmů. Nasytíte se za dobrou cenu.” 

Zkuste si připravit některý z řeckých grilovaných pokrmů a nezapomeňte nám ho vyfotit. Díky tomu můžete vyhrát grilovačku s Jirkou Babicou!

Více zde: www.frekvence1.cz/grilovani/ 

 

Poslechněte si

- další články

Doporučujeme