Jan Papež: Lidé podceňují výběr CK i dovolené, málo se ptají

16. června 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Jan Papež (Foto: Frekvence 1)

Blíží se doba dovolených, a proto jsme si do Press klubu pozvali místopředsedu Asociace cestovních kanceláří České republiky Jana Papeže. Probrali jsme, jak správně vybrat CK, abychom nenaletěli podvodníkům.

Češi vzali nabídky letních zájezdů útokem a podle místopředsedy se pomalu blížíme k číslům před pandemií. Pro mnoho CK je zájem mnohem větší než před covidem. Během covidu skončilo 300 CK, což je třetina trhu a klienti, kteří byli zvyklí cestovat s těmito CK, se v tuto chvíli obrací na ty, které přežily. To znamená, že některým CK opravdu výrazně vzrostla poptávka,” popisuje.

Jak nenaletět podvodným CK?

Podle Papeže lidé často podceňují už samotný výběr CK i dovolené.Málo se ptají. Jediná obrana je ptát se. To znamená, mít jasno, co od dovolené očekávám… Především se svou rodinou jaká má dovolená být, pak podle toho vybírat a být na výběr připravený. Zeptat se CK, jak vypadá okolí hotelu, jak je velký pokoj… Čím víc se ptáte, tím snáz poznáte, jestli CK rozumí tomu, co prodává, jestli nabídka je jen halabala nebo je opravdu připravená,” uvedl s tím, že nedorozumění pak vznikají zbytečně jen z toho důvodu, že se lidé neptají.

Také je důležité dbát na to, aby cestovní smlouva obsahovala všechno, na čem jste se s CK domluvili. Musí tam být vybraný hotel, vybraný typ pokoje, všechno na čem jste se dohodli a vše co je obsažené v ceně,” dodal. Pokud si přeci jen nejste jistí, zda je CK prověřená, tak si stačí otevřít webové stránky Ministerstva pro místní rozvoj. Jsou tam všechny koncesované kanceláře, které musí být ze zákona pojištěné. Je to místo, které má úřední štempl, že CK má koncesi a je pojištěná,” radí Papež.

Zprávy - další články

Doporučujeme