Jaroslav Šebek: To, co vláda slíbila, je správně. Ale nenaplňuje vládní program, měla by přidat

29. února 2024·Zprávy·Barbora Turková·Čestmír Strakatý

Jaroslav Šebek (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Asociace soukromého zemědělství Jaroslav Šebek. S Čestmírem Strakatým vysvětlil, jaký je jejich postoj k nedávným zemědělcům i to, jaké jsou vyhlídky zemědělců na tento rok.

Nebylo to jen v České republice minulé pondělí. V posledních dnech a týdnech protestují zemědělci po celé Evropě. „Protestům rozumíme, protože situace se zhoršuje. Není to jen byrokracie, ale i to, jak celá zemědělská politika nefunguje. Je to i tím, že ve světě se dějí věci, které tlačí cenu hlavních komodit dolů a s tím si spousta zemědělců neumí poradit a nikdo jim s tím nepomůže. Je ale rozdíl, co se děje v Evropě a co u nás,” říká Šebek. Nejvíce jim vadí, že se jim říká, co má který zemědělec dělat na svém poli. „Tohle je pro selskou duši těžko pochopitelné. Člověk se rád zapotí, tráví tam celý svůj život, ale chce mít svobodu rozhodování. A ta direktivní politika tomu nepomáhá.U nás tomu nepomáhá ani to, že je tu podporován segment velkých podniků, což jde na úkor těch menších subjektů, kteří tvoří budoucnost venkova.

Zemědělci se ale od protestů minulý týden z časti distancovali. „Pondělí byla zpolitizovaná, vystupovali tam postavy jako pan Jandejsek, Dufek a spousta lidí, kteří mají úplně jiné zájmy, než my. Pan Jandejsek tvrdil, že malé farmy, které zastupujeme, jsou k ničemu a nic neprodukují a měli bychom skončit. To byl jeden z důvodů, proč jsme se toho nezúčastnili,” odmítl celou akci Šebek. Ve čtvrtek byla další demonstrace, kterou svolala Agrární komora. „Rozumíme tomu, že se toho někteří naši členové zúčastnili, ale my jsme se toho nezúčastnili. Opět tito svolavatelé nezastupovali naše zájmy.Máme svůj systém, jak svoje věci prosazovat, jednáme s premiérem a jsme velmi aktivní. Tohle téma pro nás teď není aktuální, že bychom jeli někam demonstrovat. U nás je to doplněné o to, že podpora menších zemědělců je podle nich moc velká, což nepodporujeme. Někdo navíc tvrdil, že je to protivládní demonstrace, čehož jsme se nechtěli účastnit, protože my vládní program podporujeme, ale přijde nám, že se málo plní.

Malé a rodinné farmy jsou budoucnost zemědělství

Šebek souhlasí s tím, že když se takové akce dělají, o zemědělcích se více mluví. „Jde o to, že my si myslíme, že to, co si vláda řekla, tak je správně, ale nenaplňuje se to. Měla by přidat a nehledat další opatření, která nejsou obsažena ve vládním programu. Prvně by měla splnit základní sliby; říkali, že budou podporovat menší, střední a rodinné farmy, to se zatím moc neděje. Nelíbí se nám, že se demonstrace pak spojují s námi,” říká rozhodně Šebek, který je roztrpčen i z toho, že nikoho nezajímají rodinné farmy. „To je klíč k tomu, aby české zemědělství mohlo fungovat. Je to jistota, budoucnost, lokálnost, pestrost. Vždycky si najdou cestu, jakým způsobem zvládnout tu situaci a je to i bezpečnější pro celý stát, než pár velkých holdingů, kteří jsou zaměřeny na to, jak vyčerpat dotace,” říká v Press klubu předseda Asociace soukromého zemědělství.

Za sebou máme další teplý únor, otázkou je, jak si s tím poradí zemědělci. „Pokud chce zemědělec přežít, musí se přizpůsobit a musí sledovat trendy. I proto si myslíme, že zelená politika má smysl, ale musí být zvládnutelná a musíme si dávat cíle, které mají smysl a sektor nedostanou do potíží. Zemědělec si musí zhodnotit svoje možnosti, rizika a udělat si analýzu, která může být i o tom, jaké má jeho lokalita přírodní podmínky a v čem je dobrý. Musí se k tomu postavit a změnit přístup. Planeta se otepluje a dostávají se k nám plodiny, které dříve nebyly představitelné. Není to situace ze dne na den, ale děje se to. Meruňky nám třeba už moc nejdou, protože jsou pod tlakem mrazíků. Dostává se sem více sója, protože je více teplomilná,” myslí si Šebek. Jak to bude s cenami tento rok, je podle něj věštba z křišťálové koule. „Ceny hlavních komodit jsou špatné po celém světě. Ceny jsou nízké z hlediska zemědělce, který potřebuje prodávat svou komoditu.  S tím ale nikdo nic neudělá. Zemědělci musí mít více příjmů a předcházet rizikům. Nevyřešíme to ale tím, že půjdeme někam demonstrovat. Každý musí začít u sebe a zvážit si to, co je pro něj výhodné,” uzavírá Jaroslav Šebek.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme