Karel Nováček: Mezopotámie pro nás byla opravdu velmi důležitá, její krajina je unikátní

30. ledna 2024·Zprávy·Barbora Turková

Karel Nováček (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu u Romany Navarové byl archeolog a vedoucí výpravy do severního Iráku Karel Nováček. Společně probrali chystanou výpravu do severní Mezopotámie i to, jak moc nebezpečné je se v Iráku nyní vyskytovat.

Od roku 2006 létá archeolog Karel Nováček se svým týmem do severo-východní Mezopotámie, dnešní severní Irák. „Destinace se mění, teď letíme do města Koja, což je město o velikost Teplic. Za těch 18 let se tam udělalo hodně práce, jsme nejdéle působící archeologická mise v severním Iráku. V loni jsme získali exkluzivní licenci na průzkum jedné oblasti nedaleko Koji, což jsou nádherná čtyři údolí oddělená od sebe skalnatými štíty, kde před námi žádný archeolog nepůsobil,” říká archeolog. Licence je na pět let, loni už tým začal s průzkumem a letos začínají využívat grantovou podporu.

Severní Irák je výbušný region

Nováčka a jeho tým příjemně zaskočila jedna věc. „Během deseti pracovních dnů během výzkumu v loňském roce jsme nalezli asi 35 archeologických oblastí. Pokrývají širokou škálu od středního paleolitu, přes zemědělský pravěk, islámské období skoro až do současnosti, protože ta oblast silně utrpěla posledními událostmi.” Tento výzkum za všechny, které Nováček absolvoval má pomoct s problémy, kterým čelí naše planeta. „Poprvé se zabýváme celou oblastí, dříve jsme se zabývali konkrétními otázkami. Tentokrát se věnujeme průzkumu celé oblasti, všechna období a snažíme se postihnout tzv. krajinné strategie, tedy dlouhodobé způsoby, jakým tam ty komunity hospodařily a jak zacházely s krajinou. Skrze tyto strategie se snažíme zjistit, v čem byla krajina unikátní a myslím, že jsme na stopě zformulování hypotézy, o tom, že Mezopotámie opravdu byla důležitá.

Několik výzkumů ale muselo být předčasně ukončeno kvůli situace, která v Iráku panuje. „Není to úplně klidná situace, je to region, kde můžeme čekat různé nepředvídatelné události. Ani jednou jsme ale nemuseli odjet kvůli nebezpečí dřív, spíše to byly nějaké administrativní problémy. Doufám, že i tentokrát to bude v pohodě,” doufá Nováček, jehož tým na místě spolupracuje s domácími archeology.

Rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme