Jiří Procházka: Mrzí mě, že z titulu nejsem tak vykulený, protože vím, co ve mně je a nemám pochyby

25. června 2022·Zprávy·Barbora Turková·Romana Navarová

Jiří Procházka. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl zápasník MMA Jiří Procházka, který je prvním Čechem v UFC, který se stal držitelem pásu šampionů. Uvědomuje si svůj úspěch a je připraven na mediální smršť? Chtěl být vždycky zápasníkem a proč je podle něj důležité pečovat nejen o tělo, ale i o mysl?

Od mistrovského zápasu sice už pár dní uběhlo a Jiří Procházka přiznává, že se cítí skvěle. Teď je podle jeho slov potřeba se trochu uklidnit a užívat si to, co dokázal. „Nechci to zveličovat, protože to beru jako každý zápas. Už při prvním zápase UFC jsem se bral za šampiona, protože to bylo přesně to, co jsem chtěl předvést. Vím, že dokážu výkon vyšponovat a během pár zápasů získat titul. Trochu mě vlastně mrzí, že z toho nejsem tak vykulený, protože vím, že co ve mně je. Když tohle víte a cítíte ten potenciál, protože se ho neustále dotýkáte a brousíte ho, a víte ty zbraně ostatních, tak nemáte pochyby,” říká Procházka. Z prvních pozápasových rozhovorů ale bylo znát, že ze svého výkonu není nadšený. „Když víte, co ve vás je, tak je blbý, když to nevyužijete a nedáte do toho všechno.”

Procházka není jen bojovníkem, ale i studentem na vysoké škole. Sám říká, že je to potřeba, nyní se přihlásil na magisterské studium. Jednoduché to na škole mít nebude, protože už za pár týdnů se chystá na cestu přes Atlantik. „Jedeme se podívat za vedením UFC a fanoušky do Las Vegas. Dovolenou mám naplánovanou až potom,” říká. Nyní je před ním velký úkol, a to dát se do kupy po zdravotní stránce. „Už tady byla nabídky na odvetný zápas, ale ten si myslím, že hned tak nebude. Nejvíce to vypadá na Jana Błachowicze, ale uvidíme,” plánuje zápasní.

Bojové sporty formují charakter

Pečovat o klidnou mysl je podle něj velmi důležité. „Vždycky jsem chtěl být největší rváč, a to mi zůstalo. Chci být nejlepší a na tom teď dělám. Podle mě by se váhové kategorie měly zrušit, pak by se ukázalo, kdo je nejlepší. Váhové kategorie vyrovnají síly, ale většinou to tam nehraje takovou roli.” On sám je dost vysoký, takže své výšky využívá. Dodává ale, že pokud znáte pozitiva nízké výšky, tak byste se je měli naučit používat. „Není to o tom, že je někdo vysoký a někdo malý. Tohle by člověk měl hodit za hlavu a měl by se na to dívat na umění využití schopností, co to tělo má a co člověk umí. Nic víc, nic míň,” říká Procházka, který nemá problém se shazováním kil.

Zápasník je velkou motivací a idolem mnoha lidí. Sám si tu zodpovědnost uvědomuje. „Je to jedna z věcí, co je opravdu těžké převzít a pak se podle toho ve společnosti chovat. Na jednu je to super, na druhou stranu je to břímě, ke kterému jsem přirozeně tíhl. Zastávat a udržovat hodnoty,” komentuje Procházka. Na mediální smršť, která se okolo jeho osoby teď spustila, je připraven. Bere jí ale s plnou vážností a chce, aby jeho výkony motivovaly mladé. „Bojové sporty a umění formují charakter,” zakončuje Jiří Procházka.

Zprávy - další články

Doporučujeme