Jiří Šedivý: Ukrajinci změnili taktiku. Více se věnují okupovanému Krymu

22. září 2023·Zprávy·Dominika Číčelová·Romana Navarová

Jiří Šedivý. (Zdroj: Profimedia)

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý byl úterním hostem Press klubu Frekvence 1. S Romanou Navarovou probrali, co může Česká republika Ukrajině nabídnout, co je nejhlavnější, na co se ukrajinská armáda v poslední době zaměřila, a jaká je pravda o smrti Prigožina.

V Německu v úterý základna Ramstein a USA slíbily Ukrajině dlouhodobou podporu, mluvil o tom přímo ministr obrany USA a dokonce řekl, že Ukrajina potřebuje protivzdušnou obranu a munici. Mohou toho ale nabídnou ještě mnohem víc. Podle pana Šedivého je právě protivzdušná obrana jedním ze slabých míst. “Ani ne raketová obrana, ale spíše moderní letectvo. Tento problém se momentálně řeší. Do budoucnosti bude potřebovat Ukrajina další obrněnou techniku, munici a výbavu pro mechanizovaná vojska. Pokud se rozhodlo, že ČR bude dodávat některé komponenty, což bude financovat Dánsko a Nizozemsko, je to úžasná příležitost nejen pro obranný průmysl. Jedná se o prezentaci i českých zbraní. Zmínil bych například Českou zbrojovku a její útočné pušky BREN. Ty jsou dnes v nejelitnějších útvarech ukrajinské armády. Dále můžeme jmenovat Tatrovku, která zajišťuje výbavu armád … máme toho mnoho, co můžeme Ukrajině nabídnout,” říká bývalý náčelník Generálního štábu.

Úspěšná protiofenziva je ještě hodně daleko

Podle posledních informací, Ukrajina ohlásila osvobození cca 7 kilometrů čtverečních za týden. Jiří Šedivý si myslí, že se nejedná o operační záležitost, ale spíše taktickou. Podle něj problém spočívá v tom, že na severu Bachmutu drží Rusové linii a na jihu dochází k tomu, že zkracují frontu. “Samozřejmě, že nedávají území zadarmo, ale stahují se za linii železniční tratě, která působí jako přirozená překážka. Těchto pár čtverečních kilometrů neznamená, že Ukrajina dospěla do situace, kdy protiofenziva začíná být strategicky významně úspěšná. To je ještě hodně daleko,” konstatuje pan Šedivý.

Ukrajinské drony útočí na okupovaný Krym, což je prý více zásadní. “Je vidět, že Ukrajinci změnili svoji taktiku Více se Krymu věnují. Je to dobře. Nejen, že je to logistická základna pro ruská vojska na jižním křídle, ale také se jim daří eliminovat ruské námořnictvo. Je to zvláštní, protože během válek bývá námořnictvo na moři a je rozptýleno. Poškození lodi, a hlavně ponorky je velký úspěch,” vysvětluje bývalý náčelník. Často v noci útočí bezpilotní letouny, které se dostaly až do Moskvy, Rusové ale eliminují velký počet dronů, které se dostanou nad Moskvu. Větší dopad na Rusy má podle slov pana Šedivého právě bombardování Krymu.

Co se týče informací ohledně Prigožina, pan Šedivý si myslí, že je skutečně po smrti. “Kdyby nebyl, už by se někde objevil, asi se ale nedovíme skutečnou pravdu. I kdyby se stalo, že v letadle skutečně došlo k technické závadě, nikdo tomu nebude věřit, protože Rusové tam nedovolili vstoupit nikomu jinému, než svým vyšetřovatelům. Podle mě tedy skutečně zemřel, ale co bylo skutečnou příčinou pádu letadla, to se dovíme až se otevřou archívy po sto letech,” říká host Press klubu Frekvence 1 Jiří Šedivý.

Celý rozhovor si poslechněte ZDE 

Zprávy - další články

Doporučujeme