Josef Středula: Vládě přichází díky inflaci příjmy až sto miliard korun. Prostředky na pomoc občanům jsou

3. června 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Josef Středula (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů a kandidát na prezidenta Josef Středula. Dělá vláda podle něj dost pro občany? Věří, že se odborům pořadí navýšení mezd ve státním sektoru? To prozradil v rozhovoru.

Středula si myslí, že vláda pro občany nedělá dost. “Situace je velmi dramatická. Vláda měla vysokou inflaci už před zahájením rusko-ukrajinského konfliktu, a to ve výši více než 11 %. Teď máme 14,2 %. Dá se říct, že válka přinesla další 3,2 % inflace,” uvádí. Politici by se měli podle něj zaměřit spíše na valorizaci stávajících dávek a na to, jak pomoci všem rodinám s dětmi. Ne jen těm, co mají děti do věku 18 let. “Stanovili úplně novou hranici, protože osmnáctiletá hranice se běžně v zákoně nepoužívá. Je to pouze pro dosažení plnoletosti,” popisuje a dodává, že vláda zapomněla na dost podstatnou věc. “Děti, které jsou v péči rodičů jsou i děti do 26 let, když jsou studující. Také úplně zapomněli a nerozumím proč, na děti se zdravotním postižením. Z mého pohledu je tady celá řada otazníků.” Jedna dávka je podle předsedy odborových svazů prostě málo.

Odbory žádaly navýšení mezd ve státním sektoru a další požadavky mají ještě na stole. Podaří se jim to? “Tady se nejedná jen o platy. Jedná se o základní přístup. Přestože jsme vládu upozorňovali už v lednu, na tripartitě, tak vláda neudělala vůbec nic. A vyexponovaly ceny elektrické energie, plynu a dalších, protože to se promítá do všeho,” popisuje Středula. Ceny elektrických energií jsou podle něj na opováženou. “Český občan je v situaci, že v porovnání s paritou kupní síly máme jako druzí nejvyšší ceny elektrické energie vůbec ze zemí OECD,” říká. “Právě díky inflaci, vládě přichází nové, vysoké příjmy, které jsou až sto miliard korun. Jsou tady prostředky, které vláda může použít na pomoc ekonomice vůči občanům.”

Pokud se Středula stane prezidentem, chce se soustředit na to, aby ústavní činitelé pracovali ve shodě tam, kde je to nutné. “Aby si nastavili způsob vzájemného informování. Také určitou frekvenci, aby se všichni sešli, řešili stejně zahraniční politické otázky i vnitřní, sociálně politické a samozřejmě si stanovili určitý časový rámec pro nejbližší kroky,” uvedl.

Zprávy - další články

Doporučujeme