Kateřina Neumannová: Pro české hory bude vždycky primární český návštěvník

23. ledna 2024·Zprávy·Barbora Turková

Kateřina Neumannová. (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byla olympijská šampionka, mistryně světa v běhu na lyžích a členka Asociace horských středisek Kateřina Neumannová. S Romanou Navarovou probrala nejen finanční situaci na českých horách nebo to, jestli se vrátí na start Jizerské 50.

Mimo zimní sezónu mají horská střediska několik stovek obyvatel. V zimním období ale k horským střediskům přijede tisíce návštěvníků, kteří vyžadují veškerý komfort. „Jsou tady provozovatelé lyžařských areálů a pak jsou tady obce, ve kterých střediska jsou. Obecně lze říct, že horská střediska jsou až na výjimky na periferii hranic a přináší tam život. Ten kolísá mezi dny, kdy tam jezdí návštěvníci, kteří chtějí komfort jako mají třeba v Alpách, a pak jsou tam obyčejné dny. Je to spojená nádoba a záleží na tom, jaká je zima, ale co se týká života v obcích, tak to není nic jednoduchého. Máme před sebou velký úkol to do budoucna narovnat, protože to pro obce není vůbec jednoduché,” říká Neumannová s tím, že spolupráce střediska a obce musí být velmi blízká. „U nás je naprosto běžné, že provozovatelé lyžařských areálů hradí ze svého skibusy a další služby, které třeba v zahraničí jsou hrazeny z jiných prostředků. Spolupráce musí být blízká, jinak by to návštěvníci pocítili.

Primární úkolem Asociace podle Neumannové není shánět peníze pro horská střediska. „Pro nás je důležité vytvářet podmínky, aby mohly fungovat a aby mohly svojí činností vytvářet zisky a platit daně. Podílíme se hlavně na tvorbě legislativy pro co nejefektivnější podnikání. Vždy narážíme na to, že u nás je vždy velmi špatná podpora cestovního ruchu; práce s daněmi a finančními prostředky, které se generují v těchto oblastech, je neadekvátní. Jedna koruna, kterou účastníci utratí v lyžařském areálu, generuje dalších sedm korun v jiných službách. Ministerstva by se měla zamyslet nad tím, jak život těmto obcím zjednodušit, abychom v porovnání se zahraničím na tom byli dobře,” myslí si Neumannová.

Ráda bych si zlepšila čas na Jizerské 50

I když nemáme v České republice žádné velehory, lákají i zahraniční turisty. „Do Krkonoš jezdí Poláci, Němci, Holanďané. Pro české hory bude ale vždycky primární český návštěvník a český lyžař,” je přesvědčená zlatá olympionička, která si myslí, že se u nás ani nebude razantně zvedat počet sjezdovek. „Areály jdou spíše cestou zkvalitňování sjezdovek a modernizace a už se nestaví nové areály. Naší největší výhodou je dostupnost; proč by někdo, kdo chce jet na hory několikrát za sezónu, nemohl sednout do auta a jel k nám, když je na českých horách za chvilku? Proč by jel takhle někam na víkend stovky kilometrů? Navíc se to týká i cen. Když si koupíte v běžných cenách skipass, tak pořád jsme o kus levnější. Pro méně náruživé lyžaře tady máme spoustu dlouhých sjezdovek a otevírají se i nové sjezdovky. Hory nezvětšíme, ale v tom ostatní se snažíme držet krok.

Už za pár dní vypukne legendární Jizerská 50 a Neumannová se opět postaví na start. „Loni jsem si dala 50 k padesátým narozeninám a letos se zúčastním mezigeneračního startu společně se svojí dcerou. Ještě ale uvidíme na jaké trati. Pro tu ikonickou 50 si ještě nechávám volné okénko. Když budou dobré podmínky, tak bych ráda vylepšila loňský čas. Loni sníh nebyl moc rychlý a trať byla pomalá a nenahrávala dobrým časům. Ráda bych to stlačila pod tři hodiny,” slibuje Kateřina Neumannová.

Rozhovor si můžete poslechnout zde 

Zprávy - další články

Doporučujeme