Kdy si člověk ochočil psa? Vědcům k objasnění přispívají objevy pravěkých ostatků

27. června 2022·Zprávy·Redakce

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Vědci se stále snaží najít odpověď na otázku, kdy si člověk ochočil psa? K objasnění vždy přispívají objevy pravěkých psích ostatků. V roce 2018 jim napověděl například nález na Sibiři. Informovala o tom EpochaPlus.

V roce 2018 našli vědci pod sibiřským permafrostem nedaleko řeky Indigirka dva měsíce staré štěně, které pod hustou vrstvou ledu bylo cca 18 000 let. Štěně mělo husté chlupy, sametový čumák a ostré zuby. V daný moment si ale nebyli jistí, zda se jedná o mládě vlka nebo psa, proto zvířeti odebrali DNA, a to předali Středisku pro paleogenetiku k analýze.

Cetrum sice disponovalo největší databankou zubů špičáků na světě, přesto v tomto případě nedokázalo středisko určit o jaký druh jde. “Vědci se domlnívají, že jde o přechodné stádium mezi psem a vlkem. Přesný okamžik, kdy se vlk proměnil v psa, je dosud hádankou, na kterou se těžko dá odpovědět,” uvedl Sergej Fedotov z Institutu aplikované ekologie.

Není to první úlovek. Už v roce 1873 byl v severošvýcarské jeskyni Kesslerloch nalezen kus lebky a zuby zdomácnělého psa. Ostatky byly podle rozboru staré 16 000 let. V roce 1975 našli archeologové lebku psa v sibiřské jeskyni Razboinichya, která byla stará 33 000 let. Řeka Sjalach v roce 2016 zase odkyla kostru psa. Jeho analýza pak odhalila, že zvíře žilo asi před 12 400 lety. Předpokládá se tedy, že se předkové psích plemen od vlka oddělili asi před 135 000 lety.

Zprávy - další články

Doporučujeme