Kolik jste měli hostů a kde byli ubytovaní? Finanční úřad šokoval novomanžele kvůli EET

27. července 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

Asi málokterého ženicha či nevěstu by napadlo, že kvůli svatbě zažijí tahanice s finančním úřadem. Přesně to se ovšem stalo nejmenovanému páru, který vstoupil do manželského svazku v roce 2017 na Přerovsku. Berní úřad jim zaslal podle expertů nezákonnou výzvu, aby mu poskytli detailní informace o svatební hostině. Úředníky zajímal počet hostů, jejich ubytování, místo hostiny, způsob platby za ni a další informace.

Nezákonná výzva měla být odeslána proto, že vzniklo podezření na krácení daní ze strany podniku, kde hostina probíhala. “Správce daně zjistil, že v termínech konání svatebních hostin měla provozovna zavřeno nebo omezený provoz a nebyly během nich v rozporu se zákonem zaevidovány žádné tržby. Vzniklo tak důvodné podezření na krácení příjmů řádově v desítkách tisíc korun za každou svatební hostinu,” sdělil serveru Podnikatel.cz Lukáš Heřtus z tiskového oddělení Generální finanční ředitelství (GFŘ).

“Celkový objem nezaevidovaných tržeb se tak může pohybovat až v řádech statisíců korun. Správce daně proto požádal o pomoc ženichy nebo nevěsty a poskytnutí relevantní informace s tím, že pokud by novomanželé nebyli ochotni informaci poskytnout, nehrozila by jim za to žádná sankce,” pokračoval.

Podle expertů však úředníci jednali zcela chybně. “Daňový řád nic takového jako ‘výzvu na zkoušku’ nezná. Proto nelze novomanželům takové výzvy zasílat a čekat, jak na to budou novomanželé reagovat, zda se tzv. ‘chytí’. I při kontrole plnění daňových povinností je nutno postupovat podle zákona, ani v tomto případě účel prostředky nesvětí,” řekl serveru Tomáš Hajdušek

V podobných případech se má prý podle zákona využívat institut svědka. Podle § 96 daňového řádu je každá osoba povinna vypovídat jako svědek o důležitých okolnostech při správě daní týkajících se jiných osob, pokud jsou jí známy. A proč úřady nezvolily toto řešení? Názory na odpověď se různí, někteří odborníci se však domnívají, že je velmi prostá. Výslech svědků zkrátka obnáší více práce.

Internetem koluje tahle mírně řečeno bonzácká výzva. Správce daně zjevně řeší, jestli restaurace nebo hotel, kde se…

Zveřejnil(a) Spory s finančákem dne Čtvrtek 19. červenec 2018

 

Zprávy - další články

Doporučujeme