Komunální volby jsou u konce. V Praze zvítězilo SPOLU, v Plzni bude vládnout ANO, STAN a Piráti

24. září 2022·Zprávy·ČTK

Bohuslav Svoboda (Zdroj: Profimedia)

Komunální volby v Praze vyhrála koalice Spolu pro Prahu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), získala 24,72 % hlasů a 19 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO s 19,34 % a 14 mandáty. Třetí Piráti se ziskem 17,73 % budou mít 13 zastupitelů. Voleb se v Praze zúčastnilo 43,91 procenta voličů.

Čtvrtá Praha Sobě má 14,73 % a 11 mandátů, pět zastupitelů bude mít na pátém místě STAN se 7,77 %. Šestá je SPD s 5,17 % a třemi mandáty. Do zastupitelstva hlavního města se neprobojovaly nové politické formace, strana Motoristé sobě získala 2,29 %, koalice Solidarita 2,02 %. I tak přeskočily KSČM, které dalo hlasy jen 1,47 % Pražanů. Radovat z výsledku se nemohou ani zástupci Svobodných (1,19 %), Lepší Prahy pro Pražany (0,88 %), Přísahy s Patriotů (0,83 %) či Prahy bez chaosu (0,67 %).

Pro většinu v 65člrenném zastupitelstvu je třeba disponovat alespoň 33 hlasy, což by umožnovalo spojení SPOLU a ANO . Strany vládní pětikoalice by v případě spolupráce měly pohodlnou většinu 36 mandátů. Lídr kandidátky Spolu Bohuslav Svoboda (ODS), který je kandidátem na pražského primátora, uvedl, že v prvním sledu hodlá jednat se zástupci stran vládní koalice, tedy s Piráty a hnutím STAN.

„Pro Prahu je taková koalice jediným možným řešením. Potřebujeme úzkou spolupráci s vládou a parlamentem, proto bychom rádi, kdyby městská koalice fungovala na vládním půdorysu,“ řekl Svoboda, který se zároveň skepticky vyslovil k možné spolupráci s druhým ANO. Otázkou zůstává, jak se Piráti postaví k některým osobám z kandidátky SPOLU, vůči nimž se před volbami vymezovali. Jednání ostatně chtějí zahájit se stávajícími koaličními partnery.

V Plzni budou vládnout ANO, STAN a Piráti

Vládu nad Plzní převezmou ANO, STAN a Piráti. A to díky podpoře dvou zastupitelů, kteří kandidovali za SPD. V noci na neděli, krátce po uzavření volebních výsledků, zúčastněné strany uzavřeli příslušné memorandum. Koalice SPOLU, která ANO těsně porazila, skončí v opozici, stejně jako hnutí Pro Plzeň. SPOLU i ANO mají po 15 zastupitelích, Piráti a STAN po čtyřech, k většině v zastupitelstvu je třeba 24 hlasů.

Plzeňská vládnoucí koalice bude kopírovat tu, která od února vede hejtmanství. Většinu ji zajistí dva nestraníci z kandidátky SPD Jan Kůrka a Jaroslav Kubalík. „Piráty a STAN jsem oslovil až po dohodě s těmito pány,“ řekl Právu Roman Zarzycký, plzeňský lídr ANO, který má být primátorem, jeho prvním náměstkem bude Pavel Bosák z Pirátů.

„V devítičlenné radě bude mít ANO pět křesel, STAN a Piráti po dvou. Pětadevadesát procent kompetencí už je rozdělených, například post ekonomického náměstka primátora by mělo mít ANO,“ upřesnil Zarzycký. Bosák podle svých slov bude technickým náměstkem. „Ale už to nebude tak silná pozice, jaká byla s touto funkcí spjatá v minulosti,“ upřesnil Bosák.

Fakt, že nová plzeňská koalice se bude opírat o hlasy zastupitelů zvolených za SPD, šokoval lídra SPOLU Davida Šloufa (ODS). „Je to pro mne nepředstavitelné, s tím nikdo nepočítal, to se tady ještě nikdy nestalo,“ uvedl Šlouf. „Muselo to být domluvené dopředu, jen se čekalo, kdy se spočtou hlasy, nebyl prostor pro žádná jednání,“ dodal Šlouf.

Zprávy - další články

Doporučujeme