Její kočky jsou pro ní vším. Seniorka utekla z Ukrajiny jen se svými zvířecími miláčky

11. dubna 2022·Krize na Ukrajině·Redakce

Ilustrační foto (Zdroj: ČTK)

Život na Ukrajině je teď strašně těžký nejen pro lidi, ale i zvířata. To ví i Ljuba Vodjanko. Ta se rozhodla, že uteče ve chvíli, kdy Rusové začali bombardovat Kyjev. Sbalila své dvě kočky a odešla do Plzně. Informaci přinesli Novinky.cz.

V 69 letech nevěděla, zda chce Ljuba Vodjanko opustit svou Ukrajinu. „Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, ale u nás už to není bezpečné. Hrozně se mi po domově stýská,“ svěřila se. Jenže už neměla žádné jídlo a v obchodech chyběly potraviny. Nemohla nakrmit ani svoje kočky, Dinu a Kuňu.

Na cestě strávila šest dní. Z Kyjeva zamířila do Lvova, kde se ukrývala. Potom pokračovala do Mukačeva a následně přes Maďarsko do České republiky. Cíl byl v Plzni, kde žije její syn. Získala dočasný azyl na ubytovně v malesickém zámku. Její blízcí na Ukrajině zůstali.

Na zámku jí podle jejích slov nic neschází. „Hlavně tady můžu být se svými mazlíčky. Syn je také na ubytovně, k němu bych se nevešla. Ale navštěvuje mě,“ říká. V pokojíku má jen pár věcí – oblečení, základní potraviny a dvě ikony, které si přivezla z rodné země. „Jednu mi daroval mladší syn, druhou zase kamarádka. Každý den u nich pláču a modlím se za Ukrajinu, aby už válka skončila. Modlím se také za Čechy, protože nám tolik pomáháte,“ líčí.

V těžkých chvílích ji rozveselí právě dvě její kočky. „Sílu mi dodávají i všichni dobří lidé kolem. Snažím se být statečná.” Paní Ljuba je sice už v důchodu, ale pracovala i při něm. To chce dělat i v Česku. „Uklízela jsem. To bych mohla dělat i tady nebo cokoliv jiného,“ dodává.

Krize na Ukrajině - další články

Doporučujeme