Kvůli Gottově úmrtí se sejde vláda. Řešit se bude vyhlášení smutku i státní pohřeb

2. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto zdroj (ČTK)

Vláda se ve středu v 16:00 sejde na mimořádné schůzi k úmrtí Karla Gotta, v den pohřbu plánuje premiér Andrej Babiš (ANO) vyhlásit státní smutek. Vlajky budou viset na půl žerdi, uvedl premiér a potvrdil, že chce, aby se Česko se zpěvákem rozloučilo formou státního pohřbu. S rodinou zesnulého je v kontaktu.

Novinářům Babiš řekl, že dostal příslib z okolí manželky zesnulého Ivany Gottové, že bude za uspořádání piety ráda. “Musíme to připravit tak, aby občané měli možnost uctít jeho památku,” uvedl na středečním brífinku. S rodinou bude konzultovat mimo jiné termín pohřbu.

Součástí připravovaného usnesení vlády bude podle Babiše formulace o státním pohřbu a vyhlášení státního smutku. Vláda také vydá doporučení k hejtmanům a primátorům a uloží ministrům účastnit se na organizaci pohřbu.

Už před tím premiér ČTK řekl, že ceremoniál by se měl uskutečnit v katedrále svatého Víta. Považoval by to za adekvátní vzhledem k tomu, jak významnou osobností Gott byl. Zpěvák zemřel v úterý krátce před půlnocí doma v kruhu své rodiny. V polovině září Gott oznámil, že trpí akutní leukémií a ambulantně se léčí.

Gott je nejslavnějším českým zpěvákem populární hudby. Vydal skoro tři stovky alb, první už v roce 1965, na svém kontě má desítky milionů prodaných desek.

Babiš dopoledne na Twitteru uvedl, že považuje Gotta za jednoho z největších Čechů, které měl tu čest zažít. “Karel Gott. Provázel mě od mládí. A každého z nás. Jeden z největších Čechů, které jsme měli tu čest zažít. Zemřel. Věřil jsem, že tu bude navždycky. Je mi to nesmírně líto. Zapálím svíčku a poslechnu si něco od něj z 60. let. Mistře, vážil jsem si Vás. Víc, než dokážu říct,” napsal.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme