Martin Jonáš: Německo čeká velmi nejistá situace. Z tamních obyvatel vyprchává ukrajinské nadšení

13. května 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Zahraniční zpravodaj Martin Jonáš. (Foto: se souhlasem Česká televize)

Je to dva a půl měsíce od vypuknutí války na Ukrajině. V Německu se za tu dobu už několikrát změnila nálada. Jak to tam aktuálně vypadá a co tamní vláda zamýšlí? To prozradil v rozhovoru pro Frekvenci 1 zahraniční zpravodaj České televize Martin Jonáš.

V Německu se nálada v otázce války na Ukrajině mění jak na horské dráze. “Kancléř Olaf Scholz tvrdí, že Německo prožívá historickou změnu zahraniční politiky, že se stane opět vojenskou velmocí. Což nebylo jeho ambicí a cílem po velkou část poválečné historie,” popisuje Jonáš. Kancléř tak nejprve slíbil, že dá více peněz do německé armády, ale po několika týdnech se i ze slibů pomoci Ukrajině, neuskutečnilo skoro nic. “Jen velmi řídce se plnil slib pomoci nebo rozsáhlé zbrojní pomoci Ukrajině. Dělali okolo toho velké tajnosti.”

Ale v posledních třech týdnech se udála další změna. “V tu chvíli Německo vyplnilo, alespoň část přání, co se týče dodávek zejména těžkých zbraní,” dodal zpravodaj s tím, že teď každým dnem očekává opět změnu nálady. “To vyplývá z pohledu na průzkumy veřejného mínění. Zatím to bylo tak, že Scholz mohl říct i svým spolustraníkům, kteří jsou velmi prorusky naladěni, podívejte se na průzkumy veřejného mínění, většina národa si přeje, abychom zbraně Ukrajině dodávali,” popisuje. Ale v posledních dnech je vše jinak a tento názor se pomalu ale jistě ze společnosti vytrácí. “Máme před sebou velmi těžké měsíce, kdy budou dále stoupat ceny energií a Německo čeká velmi nejistá situace. Dosud bylo silně závislé na ruském plynu a v Berlíně se mezi politiky mluví o tom, že přichází další změna nálady Němců. Vyprchává z nich pro ukrajinské nadšení a možná se nálada velmi zásadně promění. Potom německé vládě nezbude nic, než na ni reagovat.” Jonáš dodává, že nehrozí, že by se Němci k Ukrajině úplně otočili zády. Ale těžce nesou, že je potřeba ji podpořit zbraněmi a vojenskou technikou. Protože mnoho lidí má v Německu od druhé světové války názor, že zbraně jsou jedno velké zlo.

Fiala podle zahraničního zpravodaje vytrhl Němcům trn z paty. “Víme, že vnějším výsledkem Fialovy cesty do Berlína byl slib tzv. výměnného obchodu, neboli jak se tady v Německu říká, kruhového obchodu se zbraněmi. V tom smyslu, že Česká republika dodá těžké zbraně Ukrajině a za to obdrží od německé vlády nějakou formu asistence s modernizací české armády. Velmi pravděpodobně půjde o těžké zbraně, které má Německo dodat ČR,” popisuje s tím, že je to potencionálně významná věc. Ale vše záleží na tom, jak rychle to půjde.

Zprávy - další články

Doporučujeme