Mikuláš Bek: Musíme si říct, co je prioritou. Není potřeba zvyšovat počty učitelů ani asistentů

2. listopadu 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Mikuláš Bek (Foto: Frekvence 1)

Ministr školství Mikuláš Bek byl hostem Press klubu. V rozhovoru jsme probrali možnou stávku školských odborů kvůli rozpočtu na příští rok.

Místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Markéta Seidlová řekla, že opravdu už nastává doba, kdy jsou pedagogové před stávkou. Zatím ale nejsou známé žádné další podrobnosti. Má ministr nějaké další informace či mluvil se zástupci odborů a činí nějaké kroky, aby ke stávce nedošlo?

Setkávám se se zástupci odborů prakticky každý týden. Snažím se je otevřeně a férově informovat o tom, jak se vyvíjí příprava státního rozpočtu na příští rok ve školství. O stávce jsem s nimi detailněji nemluvil. Dnes jsme se potkali na jednání školského výboru ve Sněmovně a dohodli jsme se, že se znovu potkáme někde v polovině měsíce. Kdy bude mít Ministerstvo školství aktuální data o vývoji počtu dětí, učitelů v českém školství a my zpřesníme také potřeby a odhady pro státní rozpočet na příští rok. Respektuji roli odborů, která spočívá v hájení zaměstnanců. Snažím se najít řešení, které by nepoškodilo nic důležitého. Vyjednávání o rozpočtu je v polovině. Pořád ještě zbývá další čas, který máme k nějakým úpravám,” popsal situaci.

Ministr má ve vládě dohodu, která přesahuje rámec rozpočtu. Uvažovali jsme v létě o tom, že bychom si pro školství vzali půjčku od Evropské unie. Nakonec jsme se dohodli, že si ji brát nebudeme, ale místo toho bude mít školství navíc k rozpočtu čtyři miliardy korun, které jsou zatím v rezervě státního rozpočtu na příští rok kalkulovány. Pokud nedojde k nějakým komplikacím při čerpání evropských peněz, tak bychom je měli po novém roce dostat do našeho rozpočtu, a to nám dává nějaký další manévrovací prostor,” dodal.

Bek je přesvědčený, že si učitelé zaslouží zvyšovat platy. V posledních letech je velká shoda na tom, že se mají zvyšovat platy ve školství a to je dobře. Méně se ví, že současně v posledních pěti letech významně rostl počet nových pracovních míst ve školství. Což je důsledkem nového mechanismu financování, který umožňuje větší individualizaci výuky a také je to důsledkem toho, že jsme nastavili určitým způsobem společné vzdělávání, financování asistentů pedagoga.”  Dnes ve školství pracuje skoro tři sta tisíc lidí. Tím pádem je tempo nárůstu pracovníků podle Beka mnohem rychlejší, než nárůst počtu dětí, které se vzdělávají. Jsme v okamžiku, kdy si musíme říct, co je naší prioritou. Z hlediska kvality, už není potřeba zvyšovat počty učitelů ani asistentů… Měli bychom jen respektovat demografii, počet dětí ve školách a musíme si říct, pokud budeme schopni zbrzdit to tempo růstu, tak pak můžeme zvyšovat platy,” řekl a dodal, že v příštím roce by se měl personální nárůst ve školství zbrzdit.

Poslechněte si rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme