Miliardář Karel Janeček oficiálně oznámil kandidaturu na prezidenta

21. ledna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Karel Janeček s manželkou. (Foto: ČTK)

Miliardář, matematik a podnikatel Karel Janeček (48) ohlásil na páteční tiskové konferenci kandidaturu na prezidenta České republiky. Zaměří se zejména na témata jako je vzdělávání, spravedlnost, zdraví, budoucnost a svobodu.

Věřím, že budeme úspěšní a že se tak můžeme stát vzorem nejen pro Evropu, ale i pro celý svět,” řekl na konferenci miliardář. Česko se tak podle něj nachází v klíčovém okamžiku a prochází zkouškou, ve které musí obstát.

Na podporu kampaně spustil projekt Tohle jsme my, který má za cíl vytvořit společenskou ústavu pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky. Základy by měly být: vzdělávání, spravedlivý stát, zdravý a aktivní život.

Je důležité, abychom dokázali mít k sobě respekt, spolupracovat i pomáhat si a být k sobě co nejvíce laskaví. Záleží na každém z nás,” napsal na facebook Janeček. Kandidovat na Hrad chce díky sesbírání petičních podpisů od voličů, kterých potřebuje minimálně 50 000. Dokonce otevře po celé zemi podpisová střediska, kde ho budou moci jeho příznivci podpořit.
Karel Janeček se považuje za bojovníka proti korupci, založil a zároveň je předsedou správní rady Nadačního fondu proti korupci. Je autorem volebního systému D21 – Janečkova metoda. Je spolumajitelem a předsedou dozorčí rady společnosti RSJ, který se zabývá obchodováním s finančními deriváty. Také založil Institute H21, Nadační fond Karla Janečka, platformu Znesnáze21 nebo nadaci Science 21.
Volba prezidenta ČR by se měla uskutečnit na začátku roku 2023. Ve společnosti zaznívají různá jména potencionálních kandidátů. Většina ale dosud účast nepotvrdila. Předpokládá se, že hlavními favority jsou bývalý premiér Andrej Babiš (ANO), bývalý vysoký vojenský představitel NATO a české armády Petr Pavel. Oficiálně kandidaturu kromě Janečka oznámil senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor, prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová, advokátka Klára Long Slámová a bývalý redaktor České televize Karel Diviš.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme