Miloš Zeman: Hamáček plánoval cestu do Moskvy naprosto rozumně. V české mentalitě je věřit podvodníkům

17. května 2021·Zprávy·Barbora Pisingerová·Luboš Procházka

Foto: prezident Miloš Zeman, moderátor Luboš Procházka. Autor: Frekvence 1

Frekvence 1 dostala možnost vyzpovídat prezidenta Zemana v dalším prezidentském Press klubu. Řeč byla mimo jiné o Rusku. Zařazení České republiky na seznam nepřátelských zemí je podle něj od Ruska hloupost. Dodal, že když nemůže být přátelství, ať jsou aspoň korektní vztahy. S Lubošem Procházkou mluvil i o kauze Vrbětice nebo ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi.

Vztahy mezi Ruskou federací a Českou republikou jsou v posledních týdnech velmi napjaté. Ruská vláda nedávno schválila seznam nepřátelských zemí, na kterém jsou pouze Spojené státy americké a Česká republika. To byla podle Miloše Zemana chyba.

“Vždycky je špatné býti nepřítelem, ale z ruské strany je to hloupost, protože dělat si nepřátele z bývalých přátel je chyba. Když už nemůže být přátelství, tak ať jsou alespoň korektní vztahy,” uvedl v prezidentském Press klubu na Frekvenci 1.

Vrbětice

Řeč byla i o výbuších v areálu ve Vrběticích. Prezident již v minulosti uvedl, že jsou dvě vyšetřovací verze a podle jedné z nich za útokem stojí ruští agenti. Podle dalších členů vlády je ale vyšetřovací verze jen jedna.

“Na rozdíl od jiných nejsem zastánce jedné jediné vyšetřovací verze. Teď jsem se ptal paní ministryně Benešové, která řekla, že těch verzí je víc, jakou má třetí verzi. A ona mi řekla, že může jít o zakrytí manka v těch Vrběticích. Právě proto naléhám, aby policie důkladně a rychle vyšetřovala, ať konečně víme, na čem jsme,” uvedl. Premiér Andrej Babiš po odvysílání prezidentského Press klubu opět zopakoval, že trvá na tom, že vyšetřovací verze je jen jedna.

Hamáček

Server Seznam Zprávy napsal 6. května s odkazem na nejmenované zdroje, že měl Jan Hamáček v úmyslu v Moskvě vyměnit informace o kauze Vrbětice za vakcínu Sputnik V a uspořádání summit Biden – Putin v Praze. To by přitom mohlo znamenat velezradu.

“Myslím si, že tyhle věci je potřeba sledovat s chladnou hlavou, a především se zabývat kritikou pramenů. Ten informační pramen se tady jmenuje seznam.cz. Podle mého názoru seznam.cz je takový odpadkový koš české žurnalistiky, protože v něm pracují neúspěšní novináři, kteří byli uvolněni ze svých předchozích mediálních pozic,” vyjádřil se Miloš Zeman.

Dále uvedl, že mu generální ředitel Českého rozhlasu řekl, že Janek Kroupa musel z Českého rozhlasu odejít kvůli své nedůvěryhodnosti. Proto má proto nyní Kroupa podle Zemana z ostudy kabát. Kromě toho měl Kroupa předložit korunního svědka pro svá tvrzení a nepředložil nic, takže jde podle Zemana o podvodníka.

Tyto informace ale Kroupovi nadřízení vyvrací. “Miloš Zeman je soudem uznaný lhář, ale to neznamená, že si od něj člověk nechá jeho lži líbit. Reportér Janek Kroupa, za jehož prací pevně stojíme, přestoupil z ČRo do Seznam Zpráv dobrovolně, odnikud nebyl vyhozen! Ohrazuji se i proti výpadu, že je Janek podvodník. Je to ubohé,” napsal na Twitter šéfredaktor Seznam Zpráv Jiří Kubík.

A přidal se i Kroupův někdejší šéf z Českého rouhlasu. “Dovolím si, jako bývalý nadřízený Janka Kroupy potvrdit, že z rozhlasu odešel dobrovolně. Rozhodně nebyl vyhozen,” uvedl na Facebooku Jan Pokorný.

“V české mentalitě je věřit podvodníkům, bohužel, tak celá řada novinářů i politiků spustila aféru o údajné velezradě Jana Hamáčka,” rýpl si Zeman. “Jenom naprostý hlupák věří obskurnímu novináři,” dodal.

Hamáčkova cesta do Moskvy byla podle Zemana naprosto legitimní. Jejím cílem byla podle něj jednání o vakcíně proti covidu Sputnik V a organizace případného summitu Biden – Putin v Praze.

“Jan Hamáček naprosto rozumně původně plánoval svoji cestu do Moskvy s těmito dvěma tématy, zdůrazňuji dvěma tématy, nikoli nějakým kšeftem, a zcela rozumně tuto cestu odvolal, když se začalo mluvit o Vrběticích. Jenom blázen by v takovém případě do Ruska jel. Ten folklór kolem tzv. zastíracího manévru si upřímně řečeno mohl odpustit,” uvedl.

Šéfredaktor Seznam Zpráv však tvrdí, že o takovémto vysvětlení nemůže být řeč. Informaci o Vrběticích podle něj dostal Hamáček již 7. 4., cestu do Moskvy ale domluvil až o týden později. Ministr vnitra s informacemi Seznam Zpráv nesouhlasí a na autory článků Janka Kroupu a Kristinu Cirokovou podal trestní oznámení.

Izrael

Od 14. dubna vlaje jako výraz podpory a solidarity nad Pražským Hradem izraelská vlajka. Rozhodnutí přišlo od Zemana, který je v současném vyostřujícím se konfliktu mezi Izraelem a Palestinou jednoznačně na straně Izraele.

“Já už jsem v roce 2001, to byl útok na Dvojčata, řekl, že s teroristy se nevyjednává, ale s teroristy se bojuje. Takže já naprosto chápu Izrael, že odpovídá na tento útok protiúderem,” nechal se slyšet.

Plány do budoucna i preferovaný nástupce

V rozhovoru nechyběly ani dotazy posluchačů. Ty zajímalo například to, co má prezident v plánu, až mu vyprší druhý mandát. “Nezaložím ani knihovnu, ani institut. Budu si v malém bungalovu tady v Lánech, který se dostavuje, číst stovky knih, které jsem našetřil za dobu svých dvou prezidentských mandátů. Těch knih je tolik, že mi vydrží až do konce života. Dávám přednost zejména historickým knihám, protože znáte úsloví historia magistra vitae,” prozradil.

Dotazy směřovaly i na prezidentovo zdraví. To se postupně zhoršuje, ve funkci mu ale zbývají ještě dva roky. V případě dalšího zhoršení svého stavu ale Zeman rezignovat nehodlá. “Prezident má rezignovat, když mu přestane sloužit hlava. Ne, když mu přestanou sloužit nohy. Nepleťte si prosím tyto dvě části těla. Jinak ano, jsem už na vozíku, a mohu vám říct, že je to daleko pohodlnější, než když jsem musel chodit,” odpověděl.

Za nejvhodnějšího nástupce v prezidentské funkci vnímá Zeman Andreje Babiše. “Premiér Babiš by si určitě zasloužil, aby kandidoval, a já sám bych ho volil, protože odvedl neskutečně mnoho práce. Na rozdíl od těch, kdo jen postávali opodál a kritizovali. No a pokud jde o generála Pavla, byli bychom s výjimkou Bulharska jediná země Evropské unie, která má v čele vojáka. Dokonce už i latinská Amerika nemá vojenský režim,” nechal se slyšet.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme