Pavel Fischer: Prezident v kauze Vrbětice nemluvil jako prezident ČR, ale jako nástroj ruské dezinformační služby

9. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Senátor Pavel Fischer. (Foto: Frekvence 1)

Proč podle senátního výboru není prezident Miloš Zeman schopen vykonávat úřad prezidenta? Co senátory k tomuto rozhodnutí vedlo? To v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil senátor Pavel Fischer.

Senátoři podle slov Pavla Fischera nechtějí prezidenta zbavovat funkce. “Nám na Milošovi Zemanovi vůbec nic nevadí. V případě, že na jeho úřad budeme aplikovat mechanismus v rámci článku 66 z Ústavy zůstává hlavou státu. Pouze některé citlivé pravomoci přecházejí buď na premiéra, předsedu senátu nebo na předsedu sněmovny,” uvedl.

Senátní výbor byl vyzván, aby se začal zabývat kauzou Vrbětice. Na pozadí téhle kauzy jsme najednou zjistili, že tam je celá řada otazníků, ve kterých prezident nebyl vidět, nejednal nebo jednal jinak než měl,” popisuje Fischer. Podle senátora měl mít prezident utajované dokumenty o kauze na stole již 7. dubna. “Na základě jeho interview, které poskytl. Ať už v Press klubu Frekvence 1 nebo na TV Prima. Tak se ukázalo, že není jasné, kdy ten materiál vůbec dostal na stůl a kdy ho četl,” řekl. Také dodal, že neví, proč Kancelář prezidenta republiky mu tak závažnou informaci nepředala včas.

Senátor si je jistý, že Zeman neznal pozadí celého případu. “On přeci říká v jednom z těch rozhovorů, že mu teprve pan vicepremiér a pan premiér sdělili, co se děje,” uvedl. Také nechápe, kde prezident přišel na další dvě verze vrbětické kauzy. Vláda jasně řekla, že je tam jediná verze a pan prezident v rozporu s tím, co říkala vláda uvedl, že tam jsou verze dvě. Vláda ho opravila, prezident se neopravil, ale přidával třetí verzi,” dodal Fischer.

Prezident podle senátora pochybil v otázce bezpečnosti ČR. Jednáme o krizi, která je mimořádná z hlediska bezpečnosti, obrany českých občanů a zahraniční. Prezident nemluvil jako prezident České republiky, ale jako nástroj ruské dezinformační služby a to je přeci ohrožuje českou bezpečnost,” uvedl. Na závěr rozhovoru Fischer dodal, že Zeman neměl prozrazovat utajované informace, ale pouze říct, co mu z toho vychází.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme