Poslední projev Miloše Zemana. Rusko musí podlehnout tlaku svobodných zemí

26. prosince 2022·Zprávy·ČTK

Miloš Zeman (Zdroj: Profimedia)

Prezident Miloš Zeman tradičně promluvil na druhý svátek vánoční k občanům. Ve svém posledním projevu, který jako prezident na Vánoce má, promluvil mimo jiné i o válce na Ukrajině.

Zeman ve svém posledním vánočním projevu hned na začátku řekl, že jeho proslov bude delší, protože bude hodnotit svých 32 let v politice. Jako první otevřel válku na Ukrajině, kterou považuje za nejvýznamnější událost tohoto roku. Věří, že tlak svobodných zemí dříve nebo později přiměje Rusko, aby opustilo území Ukrajiny. Zeman to řekl dnes ve svém vánočním poselství ze zámku v Lánech. Ruská agrese podle něj ohrožuje celosvětovou i českou bezpečnost, proto Zeman plně podporuje českou pomoc bojující Ukrajině.

Zdůraznil, že byl vždy stoupencem korektních ekonomických vztahů s Ruskem, hlavně kvůli dodávkám relativně levných energetických surovin. “Ale jsou situace, kdy ekonomické zájmy musí ustoupit zájmům bezpečnostním. Proto plně podporuji pomoc České republiky bojující Ukrajině,“ uvedl.

Vyjádřil se i k současném ekonomické krizi a vzrůstajícím cenám energií. Zkritizoval také Green Deal. Pokusy zakázat auta se spalovacími motory, omezit nejen uhelné, ale i jaderné elektrárny, i pokusy rozšířit emisní povolenky, které rovněž výrazně zvyšují cenu energie,“ řekl. Také se vyjádřil k inflaci. 

Svůj projev rozdělil na dvě části. V první se vyjadřoval k aktuálnímu dění, v tom druhém rekapituloval svou politickou kariéru. „Jako každý politik jsem se občas setkával přímo nebo zprostředkovaně i se závistivými a zakomplexovanými nulami, ať už mezi politickými komentátory, mezi neúspěšnými politiky, i jinde. Na tyto nuly zapomenu první den svého starobního důchodu, a naopak budu vděčně a s úctou vzpomínat na všechny ty, s nimiž jsem měl tu čest pracovat pro republiku,“ uvedl Zeman na závěr.

Milí moji, je čas se rozloučit. A jak jinak než slovy básníka: A kdybychom se víckrát neviděli, bylo to krásné a bylo toho dost. Sbohem a šáteček,“ dodal Zeman. Příští rok v březnu jej v úřadě nahradí nový prezident či prezidentka. Přímé volby se konají 13. a 14. ledna. 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme