Předvolební debata plná hádek. Bartoš osočil Babiše z nevychovanosti

2. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Andrej Babiš a Ivan Bartoš. (Foto: se souhlasem CNN Prima News)

Premiér Andrej Babiš (ANO), předseda České pirátské strany Ivan Bartoš, šéf ČSSD Jan Hamáček a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka se ve středu večer střetli v předvolební debatě na CNN Prima News. Celý pořad provázely hádky. Premiér neustále skákal svým politickým protivníkům do řeči, a proto ho Bartoš označil za nevychovaného člověka.

Hned v úvodu se kandidáti na premiéra stihli pohádat. Řešily se odměny a platy zdravotníků, kteří v pandemii pracovali od rána do večera. Podle Bartoše zdravotníci zachránili spousty životů, ale peníze za slibované odměny nedorazily všem. Oni zachránili lidi, vy jste nikoho nezachránil,” osočil předseda Pirátů premiéra.

Babiš mu během projevu neustále skákal do řeči a to si Bartoš nenechal líbit. Nejsme u vás v holdingu, nechte mě domluvit. To je strašně nevychovaný člověk,” řekl. To premiéra neodradilo a vesele skákal do řeči i dalším účastníkům debaty. Podle Pirátů vláda a mnoho dalších politiků rozděluje společnost na chudé a bohaté, očkované a neočkované. “Sounáležitostí byste měli jít příkladem,” dodal jejich předseda.

Debata se dotkla i oblasti školství. Zde premiér osočil Piráty, že program opsali od ministra resortu Roberta Plagy (ANO). Jurečka zkritizoval vládu za to, že když učitelé učili během koronavirové pandemie z domova, tak většina pracovala skrze svá mobilní data. “Měli jste se domluvit s operátory, zda jim nezlevnit data,” uvedl.

Došla i řeč na důchody. Tam si Bartoš nebral servítky a vmetl Babišovi, že si jejich hlasy kupoval předvolebními dárečky. “Nebyly to žádné dárečky,” reagoval předseda vlády. Hamáček okamžitě reagoval a osočil Piráty, že v minulosti odmítali valorizaci důchodů, a tak rozkol ve společnosti posilovali. “Vy jste říkali, že to jsou dárečky, že si důchodci ty peníze nezaslouží,” řekl ministr vnitra.

To Bartoš odmítl. Ale když si politici před volbami kupují seniory… Jednou rukou jim dáváte 500 korun…,” reakci nedořekl, protože mu v ten moment opět skočil do řeči premiér. “Ale to není pravda, my jsme navyšovali už v roce 2018. Každý rok jsme navyšovali, naposledy o 4 500 korun,” popsal Babiš.

Premiér Piráty obvinil, že z epidemie koronaviru měli radost, jelikož jim rostly volební preference. Že se nestydíte,” křičel na něj Bartoš. Tvrdý lockdown premiér odmítl. “Nikdo nechce zavádět nějaká plošná opatření,” souhlasil s ním Hamáček.

Zprávy - další články

Doporučujeme