Příměří na Ukrajině se nekoná. Největší boje jsou kolem města Bachmut, říká Štefan z Člověka v tísni

9. ledna 2023·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Čestmír Strakatý

Petr Štefan. (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl mediální koordinátor z humanitární organizace Člověk v Tísni Petr Štefan. Probrali jsme situaci na Ukrajině, kde Štefan jezdí pomáhat už od roku 2015. Prozradil nám, jak probíhalo příměří a s čím ve válkou postižené zemi pomáhá Člověk v tísni.

Na Ukrajině mělo probíhat příměří, k tomu ale podle koordinátora vůbec nedošlo. “To se nekoná. Bohužel se na ukrajinské frontě střílí pořád. Od rána žádné příměří v realitě nenastalo. Největší boje jsou tradičně kolem města Bachmut na Donbasu. Od rána sleduji, jak to Ukrajinci vnímají a protiletecké poplachy se ozvaly několikrát… Takže ani v době ortodoxních Vánoc klid není,” uvedl. “Ukrajinci si myslí, že to byl trik od Ruska. Aby mohlo přeskupit síly a realita jim dává za pravdu,” doddává s tím, že vše je vlastně při starém.

Podle Štefana je aktuálně těžké rozlišit, co je na Ukrajině informační válka a co realita. “Dlouhodobě se mluví o invazi v případě ruské armády ze severu, z Běloruska. Může to být opět trik, jak navázat ukrajinské síly na hranice s Běloruskem, abych jich bylo méně jinde. Mluví se ale i o ukrajinské ofenzívě na jaře,” popsal. Humanitární organizace Člověk v tísni je podle mediálního koordinátora na vše připravena. “Jsme připraveni chránit naše zaměstnance a pomáhat tam, kde to je nejvíce třeba. Nehledě na to, jestli bude nebo nebude ofenzíva.”

Ukrajinci teď nechtěji konec války

Člověk v tísni na východě pomáhá už od roku 2014. “Pamáháme na obou stranách konfliktu. Jak na straně území, která nejsou pod kontrolou ukrajinské vlády, tak i na těch, kde vlastně je vláda ukrajinská,” popisuje. Podle něj příměří na Ukrajině nebylo nikdy. Válka podle jeho slov začala právě už v roce 2014. “24. února se jen stalo to, že se válka rozšířila úplně na celé území Ukrajiny.” Štefan do oblasti jezdí pravidelně a vnímá, že se s podzimem situace hodně zhoršila. “Souvisí to s tím, že Rusko od října podniká obrovské raketové útoky, kdy vám v jednu chvíli letí nad Ukrajinou až sto raket a dronů. Zasahují především civilní infrastrukturu, elektrárny. To znamená, že v jednu chvíli se ocitne bez elektrického proudu deset milionů lidí,” popisuje koordinátor.

Nedávný průzkum odhalil, že 85 % Ukrajinců si nepřeje konec války. “Oni ví, že by to nebyl konec. Bylo by to jen odložení o rok,a pak by válka pokračovala. Takže doufají ve své vítězství a teprve potom se bude o čem bavit,” uvedl s tím, že prezident Volodymyr Zelenskyj tak jen stojí za názorem svého národa.

Člověk v tísni se od léta snažil opravit zničené domy na Ukrajině tak, aby v nich lidé mohli opět žít.“Instalujeme okna, opravujeme střechy, dáváme lidem peníze, aby si mohli koupit zimní vybavení. Distribujeme i elektrická a klasická kamna,” sdělil Štefan. Také dodal, že v Kyjevě aktuálně žije skoro stejný počet obyvatel, jako před začátem války. “Zimní migrace se zatím neděje,” uzavřel.

Zprávy - další články

Doporučujeme