Roman Šmucler: Chápu lidi, kteří se těší na to, až se nakazí, protože pak budou mít půl roku pokoj

19. ledna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Roman Šmucler (Foto: Frekvence 1)

V nejdepresivnější den v roce, v tzv. skleslé pondělí nás v Press klubu navštívil specialista na estetickou laserovou medicínu, český lékař, stomatochirurg a především prezident České stomatologické komory Roman Šmucler. Ten, jakožto věčný optimista, se celý den snaží všechny přesvědčit, že na tomto dni není vůbec nic špatného. Dále se vyjádřil k nespočtu dotazů posluchačů ohledně otázky, zda je v ČR dostatek zubařů či nikoliv, také nastínil realitu postupu v případě nákazy omikronem.

V Česku rozhodně málo zubařů není

V pondělí se na veřejnoprávní televizi mluvilo o tom, že je málo zubařůMálo zubařů není. Když jezdím po světě a jsem třeba v Americe, tak tam, když zjistí, že jsem zubař, se mě hned ptají, jestli nějakého neznám. Skvělý zubař je něco jako skvělý manžel nebo manželka. Je náročné najít někoho, kdo vám sedne, vyhovuje… a chce vás. Česká republika má zubařů na počet obyvatel nejvyšší z celé EU…dvojnásobný než Slovensko,” tvrdí Roman Šmucler, prezident České stomatologické komory. Přitom se dá všude kolem nás dohledat velká spousta stížností, že čekací a objednací doby jsou strašně dlouhé i pro akutní případy. “Starší generace byla zvyklá, že když je bolel zub, zašli hned ráno k zubnímu lékaři. Dnes se objednává kvůli komfortu, který to pacientům přináší. Samozřejmě máme asi tři nebo čtyři měsíce zpoždění kvůli karanténám. Rokytnice v Orlických horách je jedinou vesnicí, kde jsme měli problém se zubním ošetřením,” ujišťuje stomatochirurg Šmucler.

Nemocní lidé se mají zavřít doma

Pan doktor zastává názor, že pokud vám není dobře, stačí se doma zavřít na pět dní, zalézt pod peřinu a není nutné celý den běhat po testování a pak tři dny čekat na výsledek, který mi buď potvrdí nebo vyvrátí covid a případně omikron. Pokud ovšem někdo nemoc prodělá a není očkovaný, jistě se mu bude hodit potvrzení o prodělání nemoci jako jeden ze způsobů prokázání bezinfekčnosti. “Já k tomu lidi nemůžu oficiálně navádět, protože správně by se měl nechat každý testovat. Vidím ale, jaká je realita. Proto je trasování nesmysl, protože ne každý nakažený je registrovaný skrze testování. Ovšem ti, kteří chtějí mít na půl roku pokoj, se nechají otestovat. Musíme si také uvědomit, že pro lidi z Prahy není problém se během chvilky nechat někde otestovat, zatímco lidé z venkova to mají přece jenom víc z ruky,” říká Šmucler.

Nová éra honu na Šmuclera

V pondělí se také objevila v médiích zpráva o skonu zpěvačky Hanky Horké. Její syn zveřejnil na sociálních sítích vyjádření, že se Hana Horká nakazila úmyslně, a že příčinnou tohoto jejího kroku byli argumenty některých odborníků i neodborníků, kteří se k pandemii vyjadřují. Mezi nimi zaznělo i jméno pana Šmuclera“Nechci střílet do nikoho, kdo se ocitl v takové těžké situaci. Zesnulá paní Horká na svém facebookovém profilu jasně říkala, jak se nakazila, že se nakazila při péči o rodinu, a že to bylo celé úplně jinak. Mně nepřijde smutné, že syn nyní proklíná celý svět… to je normální. Mně to ale připomíná hon na čarodějnice.Hon na nepohodlné lidi, jako jsem já nebo pan Pollert. Já bych tento případ dal pryč, protože to je nešťastný případ jedné rodiny. Já se ale bojím toho, že s covidem zmizí demokracie,” nechává se slyšet na samém závěru rozhovoru prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme