Rozhovor jsme nestříhali, prezident otázky dopředu nežádal, říká šéfredaktor Frekvence 1 Procházka

7. listopadu 2021·Zprávy·Barbora Turková

Luboš Procházka, Miloš Zeman (Foto: Frekvence 1, ČTK)

Páteční rozhovor rádia Frekvence 1 s prezidentem Milošem Zemanem připravoval šéfredaktor zpravodajství Frekvence 1 Luboš Procházka. "Točili jsme ho v kuse, není v něm žádný střih," zdůraznil s tím, že hlava státu si otázky dopředu zaslat nepřála

Kdy jste panu prezidentovi přes jeho kancelář možnost rozhovoru nabídl?

O rozhovor jsem Pražský hrad požádal už v září před volbami, jelikož jsme měli zájem o vysílání dalšího Prezidentského Pressklubu, který s Milošem Zemanem točíme od roku 2014. Hospitalizace prezidenta ale ukázala, že rozhovor nebude možný. Pražský hrad jsem s novou žádostí kontaktoval minulý týden s tím, zda by byl rozhovor možný, až bude prezidentovi lépe.

Jaká byla reakce?

Kancléř Vratislav Mynář reagoval tak, že až bude pan prezident na normálním pokoji, naši nabídku mu přetlumočí.

Nabídka rozhovoru ale přišla už dříve…

Ano, tento týden v pondělí nás kontaktoval právní zástupce pana prezidenta s tím, že ho Miloš Zeman požádal, aby mu rozhovor s námi pomohl zrealizovat. Prezident byl v té době stále na JIP, ale i tak chtěl rozhovor uskutečnit. Právní zástupce tedy řešil možnosti realizace natáčení za dané situace.

Měl jste jet natáčet přímo do nemocnice?

Tato varianta byla také ve hře. Ve středu ale došlo v ÚVN k zákazu návštěv a to i na běžných rehabilitačních pokojích, kam prezidenta přesunuli ve čtvrtek. Následně nás kontaktoval už pouze pan Mynář, který prezidenta navštěvovat může, a po konzultaci s ním nám nabídl možnost telefonického rozhovoru. K jeho realizaci došlo v pátek v 10:23 dopoledne po hovoru hlavy státu s premiérem Andrejem Babišem.

Chtěl pan prezident otázky dopředu?

Nikoliv, nechal na mne, na co se budu ptát.

Musel jste rozhovor nějak stříhat, než šel do vysílání?

Odstřihl jsem pouze začátek, kdy se po zazvonění telefonu vítáme a já jsem se ho ptal, zda mne dobře slyší. Jinak k žádnému střihu nedošlo.

Zprávy - další články

Doporučujeme