Slováci rozhodli, Fico se vrací do vlády. Jeho Směr vyhrál volby

1. října 2023·Zprávy·ČTK

Robert Fico (Zdroj: Profimedia)

Ve slovenských volbách zvítězila strana Směr-SD expremiéra Roberta Fica. Formace Progresivní Slovensko tak nepotvrdila odhady agentur ani exit polly, které ji pasovaly na vítěze hlasování, ale nakonec skončila druhá. Peter Pellegrini, jehož Hlas-SD skončil na třetím místě, už Ficovi blahopřál a nabídl se jako partner k jednání o koalici.

Směr-SD jako jasný vítěz voleb získal podle předběžných výsledků 23, 6 procenta hlasů před PS (16,05 procenta) a Hlasem (15,33 procenta).

Pellegrini, který už Ficovi k pravděpodobnému volebnímu vítězství gratuloval, se nabídl jako případný partner k jednání o sestavení vládní koalice. „Bude logické, pokud Fico jako první osloví k jednání o vládě naši stranu,“ řekl.

Do parlamentu se dostane také koalice OLaNO a přátelé (přes devět procent), Křesťanskodemokratické hnutí (přes sedm procent), Slovenská národní strana (téměř šest procent) a Svoboda a Solidarita (5,80 procenta). Hranici pěti procent ale zřejmě nepokoří hnutí Republika (4,9 procenta). Volební účast zatím dosahuje téměř 67,4 procenta, což je nejvíce od roku 2002.

Zprávy - další články

Doporučujeme