Spolu v Praze se opět neshodlo s Piráty, bude jednat o menšinové radě

6. prosince 2022·Zprávy·ČTK

Zdeněk Hřib a Jan Čižinský (Zdroj: Profimedia)

Koalice Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) se nedohodla s Piráty o koalici v Praze a v jednáních pokračovat nebude. Namísto toho zahájí jednání o podpoře menšinové rady, osloví všechny strany v zastupitelstvu s výjimkou SPD. Novinářům to řekli členové vyjednávacího týmu Spolu po dnešní schůzce se zástupci Pirátů a STAN.

Podle dosluhujícího primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) Spolu stále trvá na tom, že bude mít pozici primátora i většinu v jedenáctičlenné radě města, což je pro Piráty nepřijatelné.

Zatím není jasná přesná podoba menšinové rady, vše podle členů Spolu teprve vyplyne z dalších jednání. Podle nominanta na primátora Bohuslava Svobody (ODS) nabídla koalice Pirátům zásadní ústupky například v podobě přenechání gesce dopravy, ale ti neustoupili. Hřib se naopak vyjádřil v tom smyslu, že Spolu neustoupila v zásadních věcech vůbec a nebylo by legitimní, aby fakticky mohla s výsledkem 25 procent ve volbách o městě rozhodovat sama.

Letošní vyjednávání o novém vedení hlavního města trvá 73 dní, a je tak nejdelší v historii Česka. Od voleb na podzim 1994 se na zvolení nového vedení města čekalo nejdéle měsíc a půl. V roce 2010 byli rada a primátor zvolení 45 dní po volbách, o čtyři roky později to trvalo jen o den déle. V letech 1994 a 1998 byli primátoři zvoleni už po necelých dvou týdnech od voleb.

Zprávy - další články

Doporučujeme