Stav dvou hospitalizovaných horníků zůstává neměnný

27. prosince 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Důl ČSM v Karviné.

Stav dvou horníků převezených do Fakultní nemocnice v Ostravě po čtvrteční explozi metanu v Dole ČSM Sever ve Stonavě na Karvinsku zůstává neměnný. O oba může stále pečují na Klinice popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie. Vážněji zraněný muž je na jednotce intenzivní péče a jeho stav je stále kritický.

Informaci sdělila mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Neštěstí před týdnem nepřežilo 13 lidí, z toho 12 Poláků. Dalších deset bylo zraněno, tři skončili v nemocnicích, jeden byl ale propuštěn už v pátek.

Vážněji zraněný muž má hluboké popáleniny na polovině těla a je v umělém spánku. Podle mluvčí nelze předpokládat, že by se jeho zdravotní stav nějak razantně změnil ze dne na den. “Jeho léčba bude dlouhodobá,” řekla mluvčí.

Také podle primáře oddělení rekonstrukční chirurgie Ladislava Petráše se celkový stav popáleného muže příliš nemění. “Samozřejmě probíhají neustále nějaké menší kroky, jež jsou podmíněné každodenními drobnými změnami zdravotního stavu, které nás naplňují velmi opatrným optimismem. Pacient je neustále monitorován a probíhá intenzivní terapie. Na prohlášeni o tom, zda se něco lepší, je ale v tuto chvíli příliš brzo,” uvedl Petráš.

Druhý ze zraněných je ve stabilizovaném stavu na standardním pokoji. “Komunikuje s lékaři, kteří ale neřeší pouze popáleniny, které má na zhruba deseti procentech těla, ale i jiná zranění, které muž při neštěstí utrpěl,” uvedla mluvčí. Doplnila, že o oba zraněné muže se aktivně zajímají jejich rodiny.

V severní lokalitě Dolu ČSM dnes byla obnovena těžba. Horníci fárají do zbývajících částí, které nebyly zasaženy čtvrtečním neštěstím. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského dnes v první vlně nastoupilo do práce 370 zaměstnanců. Dnes se jich tam vystřídá dalších asi 600.

Oblast 29. sloje, kde explodoval metan a následně tam vypukl požár, byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi. Uzavřený prostor má rozlohu přibližně 500 krát 500 metrů. V podzemí se stále pracuje na dotěsňování hrází tak, aby byly pevné.

V následujících dnech a týdnech se tam budou prostřednictvím sond odebírat vzorky, teprve posléze bude možné vyprostit ostatky zbývajících devíti horníků. Výbuch metanu otřásl podzemím dolu ve čtvrtek odpoledne. Na povrch se záchranářům podařilo dostat zpočátku jen tělo jedné oběti. Další tři mrtvé vyprostila šestičlenná četa záchranářů v neděli, když na místě neštěstí dělala předběžný průzkum.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme